تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 150 |
تعداد مقالات | 1,513 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,343,298 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,972,851 |
بررسی روشهای مختلف نگهداری کوتاه مدت دانهگرده بر میوهنشینی و عملکرد خرمای رقم دیری | ||
پژوهش های میوه کاری | ||
دوره 9، شماره 1، شهریور 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/rip.2023.54603.1269 | ||
نویسندگان | ||
مریم بروجردنیا* 1؛ عزیز تراهی1؛ سید سمیح مرعشی1؛ سید ناصر موسوی2 | ||
1استادیار پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران. | ||
2کارشناس تحقیقات باغبانی، پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز ، ایران. | ||
چکیده | ||
این پژوهش بهمنظور بررسی اثر روش های مختلف نگهداری گرده به مدت 10 روز بر میوه نشینی و عملکرد نخل خرمای رقم دیری در نخلستان پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری در شهرستان اهواز انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار به مدت دو سال صورت گرفت. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: خوشه چه های تازه (شاهد)، نگهداری اسپات کامل نر در فریزر (21- درجه سانتی گراد) و یخچال (4 درجه سانتی گراد)، نگهداری خوشه چه تازه در فریزر (21- درجه سانتی گراد) و یخچال (4 درجه سانتی گراد)، نگهداری خوشه چه خشک در فریزر (21- درجه سانتی گراد) و یخچال (4 درجه سانتی گراد). جهت گرده افشانی، از اسپاتهای رقم غنامی قرمز استفاده شد. در زمان گردهافشانی، 7 خوشه از هر درخت خرمای رقم دیری، انتخاب و هر خوشه با یکی از تیمارهای مورد نظر به صورت دستی گرده افشانی گردید. نتایج نشان داد که اثر روشهای مختلف نگهداری دانهگرده بر درصد جوانه زنی دانه گرده، درصد میوهنشینی و ریزش میوه معنی دار بود و بهترین نتیجه در تیمار نگهداری خوشهچه خشک در دمای 21- درجه سانتیگراد بهدست آمد. از بین شاخص های مرتبط با میوه، وزن، طول و قطر میوه و درصد مواد جامد محلول بیشتر از بقیه تحتتأثیر تیمار روش نگهداری قرار گرفتند. خصوصیات میوه و عملکرد در تیمار گرده افشانی با خوشه چه های خشک نگهداری شده در دمای 21- درجه سانتیگراد مشابه خوشه چه های تازه بود. بیشترین میوه نشینی و عملکرد خوشه در کاربرد خوشه چه خشک نگهداری شده در فریزر 21- درجه سانتیگراد بهدست آمد که پس از آن خوشه چه تر و اسپات کامل نگهداری شده در فریزر قرار داشت. بنابراین روش نگهداری گرده (نوع نهاده گرده، دمای نگهداری و رطوبت گرده) عامل تأثیرگذاری در میوه نشینی و عملکرد میوه خرما می باشد | ||
کلیدواژهها | ||
اسپات؛ خوشهچه؛ دانه گرده؛ درجه حرارت؛ قوه نامیه؛ گردهافشانی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 77 |