تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 150 |
تعداد مقالات | 1,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,263,885 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,895,918 |
اثر غلظتهای مختلف عناصر غذایی محیط کشت بر جوانهزنی درون شیشهای دانه گرده ارقام مختلف خرما (Phoenix dactylifera L.) | ||
پژوهش های میوه کاری | ||
مقاله 3، دوره 2، شماره 1، شهریور 1396، صفحه 31-44 اصل مقاله (539.04 K) | ||
نویسنده | ||
مریم بروجردنیا* | ||
استادیار پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری، موسسه علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز | ||
چکیده | ||
جوانهزنی درون شیشهای تکنیکی موثر برای درک جنبههای اساسی و کاربردی بیولوژی دانه گرده محسوب میشود. در این آزمایش، اثر غلظتهای مختلف اسید بوریک (0، 50، 100 و 200 میلیگرم در لیتر)، نیترات کلسیم (0، 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر)، سولفات منیزیم (0، 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر) و نیترات پتاسیم (0، 100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر) روی جوانهزنی درون شیشه ای 4 رقم خرما ( غنامی قرمز، نر پاکوتاه، سبز پرک و وردی) ارزیابی گردید. نتایج نشان داد اثر غلظت عناصر محیط کشت بر درصد جوانهزنی دانه گرده ارقام نر مورد آزمایش معنیداری بود. جوانهزنی دانه گرده ارقام خرما با افزایش غلظت نیترات کلسیم در محیط کشت تا 300 میلیگرم در لیتر افزایش یافت، در صورتی که در غلظتهای مختلف اسید بوریک و نیترات پتاسیم، جوانهزنی تا غلظت 100 میلیگرم در لیتر افزایش و به تدریج در غلظتهای بالاتر تا 200 و 300 میلیگرم در لیتر به ترتیب کاهش نشان داد. جوانهزنی دانه گرده بهطور معنیداری در غلظت 200 میلیگرم در لیتر سولفات منیزیم نسبت به سایر غلظتها بالاتر بود. بین ارقام مختلف از نظر جوانهزنی دانه گرده در محیطهای کشت مختلف، تفاوت معنی داری وجود داشت. در غلظتهای بهینه بر، کلسیم، منیزیم و پتاسیم بیشترین جوانهزنی دانه گرده در رقم نر پاکوتاه بدست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
جوانهزنی درون شیشهای دانه گرده؛ خرما؛ رقم؛ عناصر غذایی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,051 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,413 |