تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 149 |
تعداد مقالات | 1,479 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,257,626 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,887,958 |
بررسی پاسخهای فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و میزان بیان ژن Ptcorp نارنگی ژاپنی و گریپ فروت رابی استار بر پایه نارنج به تنش سرما | ||
پژوهش های میوه کاری | ||
دوره 8، شماره 1، شهریور 1402 اصل مقاله (620.44 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/rip.2022.54004.1216 | ||
نویسندگان | ||
علی صالحی ساردویی* 1؛ مهدی شریفانی2؛ مصطفی خوشحال سرمست3؛ محمود قاسم نژاد4 | ||
1دانشجوی دکترای علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
2دانشیار علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
3استادیار علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
4استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران | ||
چکیده | ||
تنش دمای پایین، یکی از عوامل محیطی مهم محدودکننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. در این پژوهش تأثیر تنش دمای پایین بر شاخصهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیک ژنوتیپ های نارنگی ژاپنی و گریپ فروت رابی استار روی پایه نارنج (نهال دو ساله) بررسی گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با اعمال تیمار دماهای پایین (4، 4- و 8-درجه سانتی گراد) بر دو رقم نارنگی ژاپنی و گریپ فروت رابی استار اجرا شد. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که بالاترین بیان نسبی ژن Ptcorp در دمای 4- درحه سلسیوس و بیشترین مقدار نشت یونی برگ و کمترین میزان رنگدانه کلروفیل a، کارتنوئید و کلروفیل کل در دمای 8- درجه سانتیگراد در گریپ فروت به دست آمد. محتوای رطوبت نسبی برگ با کاهش دما تا 8- درجه سانتی گراد کاهش یافت. بیشترین مقدار پراکسیداسیون لیپید (1/55 میکروگرم در گرم وزنتر برگ مالون دآلدئید) و فلاونوئید کل (30/42 میلیگرم کوئرستین در گرم بافت تازه برگ) نیز در دمای 4- درجه سانتی گراد در گریپ فروت بدست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز به ترتیب با میانگین 36/36 میکرومولار بر گرم وزن تازه در دقیقه، 59/3 واحد آنزیمی در میلی گرم وزن تازه و 161/3 میکرومول بر گرم وزن تازه، در نارنگی، گریپ فروت و نارنگی در دمای 8- درجه سانتی گراد حاصل شد. گیاهچه نارنگی ژاپنی بر روی پایه نارنج تا دمای 8- درجه سانتی گراد در طی مرحله سازگاری (به دمای پایین) آثار تخریبی نداشت، به طوری که نهالها پس از اتمام مرحله تیمار و بازگشت از تنش یخبندان به رشد عادی خود برگشتند، لیکن در گریپ فروت رابی استار در دمای 8- درجه سانتیگراد اغلب برگها علایم تخریبی چون جمع شدن برگ را نشان دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
ارقام مرکبات؛ بیان ژن؛ تحمل پذیری؛ پایداری غشا؛ فعالیت آنزیم های آنتی آکسیدانی؛ ریل تایم | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 903 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 334 |