تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 150 |
تعداد مقالات | 1,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,263,928 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,895,986 |
تأثیر سطوح مختلف کیتوسان بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک دو پایه مرکبات تحت تنش شوری | ||
پژوهش های میوه کاری | ||
مقاله 8، دوره 6، شماره 2، اسفند 1400، صفحه 91-100 اصل مقاله (321.47 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/rip.2021.53368.1162 | ||
نویسندگان | ||
بهرام عابدی* 1؛ بهنام اسفندیاری2؛ سعیدرضا وصال3؛ غلامحسین داوری نژاد4 | ||
1استادیار گروه باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
2دانشجو دکتری گروه باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد. ایران. | ||
3استادیار گروه پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
4استاد گروه باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
چکیده | ||
با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در طی یک دهه اخیر، شناسایی پایههای مقاوم به شوری جهت بهبود عملکرد از اهمیت زیادی برخوردار است .بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کامل تصادفی بر روی دو پایه سیترنج و نارنج با 5 سطح (50،0، 100، 150 و 200 میلیمولار) به همراه تیمار صفر (شاهد) و دو سطح 50 و 100 پیپیام کیتوسان (به صورت مصرف خاکی و محلولپاشی) در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل شوری × کیتوسان × پایه مرکبات برای تمام صفات مورد بررسی معنیدار بود. با افزایش غلظت نمک فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز، میزان پرولین و غلظت کربوهیدارتهای محلول بطور معنیداری افزایش یافتند. همچنین، برخی صفات نظیر رطوبت نسبی، کلروفیل a، b و پروتئین کل با افزایش غلظت شوری کاهش معنیداری را نشان دادند. بطور کلی غلظت 100 پیپیام و محلولپاشی کیتوسان بیشترین تاثیر را بر روند بهبود و تحمل شوری در هر دو پایه سیترنج و نارنج به همراه داشت. از نظر مقاومت به شوری پایه نارنج در مقایسه با سیترنج تحت تاثیر سطوح بالاتر شوری مقاومت بیشتری را نشان داد. با توجه به نتایج، میتوان اظهار داشت که پایه نارنج متحملتر به شوری میباشد و کیتوسان میتواند باعث بهبود شرایط رشد مرکبات تحت تاثیر تنش شوری شود. | ||
کلیدواژهها | ||
کلرید سدیم؛ کیتوسان؛ نارنج | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,607 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 956 |