تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 150 |
تعداد مقالات | 1,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,263,893 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,895,923 |
اثر pH محیط کشت و غلظت ساکارز بر جوانهزنی درون شیشهای دانه گرده ارقام مختلف خرما (Phoenix dactylifera L.) | ||
پژوهش های میوه کاری | ||
مقاله 4، دوره 3، شماره 1، اردیبهشت 1397، صفحه 36-42 اصل مقاله (440.96 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مریم بروجردنیا* 1؛ سیدسمیح مرعشی2 | ||
1ژنتیک و بهنژادی،پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری، موسسه علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران. | ||
2استادیار پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری، موسسه علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران. | ||
چکیده | ||
جوانهزنی درون شیشهای برای تعیین قدرت جوانهزنی دانه گرده بهکار میرود. در این مطالعه طی دو آزمایش مجزا، اثر سطوح مختلف pH (7/4، 7/5، 7/6 و 7/7) و ساکارز (صفر، 6، 10 و 14 درصد) محیط کشت بر جوانهزنی درون شیشهای دانه گرده در چهار رقم خرما (غنامی قرمز، سبزپرک، وردی و نر پاکوتاه) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که جوانهزنی دانهگرده ارقام مختلف خرما با افزایش pH محیط کشت از 7/4 تا 7/6 افزایش مییابد، در صورتیکه با قلیایی شدن محیط کشت (pH برابر 7/7) میزان جوانهزنی کاهش یافت. بیشترین و کمترین جوانهزنی دانه گرده به ترتیب در ارقام غنامی قرمز (6/76%) و سبزپرک (3/57%) تحت شرایط pH بهینه (7/6) مشاهده شد. اثر غلظت ساکارز محیط کشت بر جوانهزنی دانه گرده معنیدار بود، بهطوریکه بیشترین درصد جوانهزنی دانه گرده در غلظت شش درصد مشاهده شد و در ساکارز 10 و 14 درصد، جوانهزنی دانه گرده در ارقام مختلف کاهش یافت. در بین ارقام مورد مطالعه، رقم نر پاکوتاه بیشترین درصد جوانهزنی دانه گرده را در محیط ساکارز شش درصد نشان داد. | ||
کلیدواژهها | ||
جوانهزنی دانه گرده؛ خرما؛ کشت درون شیشهای | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,594 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,383 |