تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 150 |
تعداد مقالات | 1,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,264,624 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,896,543 |
بررسی خطرپذیری نیترات در اندام های خوراکی برخی محصولات کشاورزی استان اصفهان | ||
تحقیقات کاربردی خاک | ||
مقاله 1، دوره 6، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 1-12 اصل مقاله (917.42 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
شیرین هفت برادران1؛ محمدجعفر ملکوتی* 2؛ امیرحسین خوشگفتارمنش3 | ||
1دانشجوی دکتری شیمی و حاصلخیزی خاک دانشگاه تربیت مدرس | ||
2استاد بازنشسته دانشگاه تربیت مدرس | ||
3استاد دانشگاه صنعتی اصفهان | ||
چکیده | ||
نیترات (NO3-) به عنوان یک منبع غذایی برای رشد گیاهان ضروری است اما مقادیر زیاد آن در رژیم غذایی انسان با امکان ابتلا به بیماریهای جدی مانند سرطانهای گوارشی و متهموگلوبینمیا در نوزادان در ارتباط است. سبزیجات منبع اصلی نیترات هستند بهطوریکه 80 درصد متوسط جذب روزانه نیترات را تشکیل میدهند و یکی از دلایل اصلی وجود نیترات مازاد در سبزیجات، مصرف بیش از اندازه کودهای نیتروژنی و استمرار در مصرف نامتعادل کودهای شیمیایی نیتروژن است. با توجه به نگرانیهای جدی درباره امکان آلودگی محصولات کشاورزی مختلف به نیترات، این مطالعه با هدف بررسی انباشتگی نیترات در اندام خوراکی تعدادی از محصولات کشاورزی غالب شهرستانهای استان اصفهان و مقایسه آن با حد بحرانی غلظت نیترات در این محصولات انجام شد. محصولات کشاورزی غالب استان شامل سیبزمینی (Solanum tuberosum) محصول پرمصرف غذایی و خیار (Cucumis sativus) محصول پرمصرف خامخواری که در فصل سرد سال امکان انباشتگی نیترات محتملتر است، از گلخانهها و مزارع کشاورزان پیشرو جمعآوری شد. سپس نمونه مرکب تهیه و غلظت نیترات نمونهها با استفاده از روش دیآزو تعیین شد. براساس سرانه مصرف این محصولات توسط ساکنین استان اصفهان، نقشه پهنهبندی خطرپذیری نیترات برای گروه سنی کودکان و بزرگسالان ترسیم شد. نتایج نشان داد میانگین غلظت نیترات در خیار و سیبزمینی در تمام شهرستانهای مورد بررسی کمتر از حد مجاز نیترات بود. نقشههای پهنهبندی خطرپذیری نیترات در استان اصفهان نشان داد که در تمام مناطق این نسبت کمتر از 1 (بیشینه 051/0 و 02/0 بهترتیب برای سیبزمینی و خیار) بود، لذا از لحاظ نیترات اندامهای خوراکی کیفیت سلامت محصولات کشاورزی مورد مطالعه در شرایط مطلوب قرار داشت. با این حال پایش مستمر محصولات کشاورزی جهت اطمینان از کیفیت سلامت آن ضروری است. | ||
کلیدواژهها | ||
انباشت نیترات؛ خیار (Cucumis sativus)؛ سیبزمینی (Solanum tuberosum) | ||
مراجع | ||
References
Barnes D.G., and Dourson M. 1988. Reference Dose (RfD): Description and use in health risk assessments. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 8: 471-486.
Chemical Summary Form. 2007. Nitrates and nitrites. U.S. EPA and ATSDR resources and the TEACH Database. Environmental Protection Agency, United States (Abstract)
EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain (CONTAM). 2010. Statement on possible public health risks for infants and young children from the presence of nitrates in leafy vegetables. European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy. European Food Safety Authority (EFSA) Journal 8(12): 1935 (Abstract)
FAO/WHO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations/World Health Organization), 2003. Nitrate (and potential endogenous formation of N-nitroso compounds). Geneva: World Health Organisation. WHO Food Additive series 50 (Abstract)
Human Health Fact Sheet. 2005. EVS Chicago, Illinois. Argonne National Laboratory (Abstract)
Khoshgoftarmanesh A.H., Aghili F., and Sanaeiostovar A. 2009. Daily intake of heavy metals and nitrate through greenhouse cucumber and bell pepper consumption and potential health risks for human. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 60 (1): 199-208.
Malakouti M.J. 1996. Sustainable Agriculture and Yield Increase through Balanced Fertilization. Ministry of Agriculture Press. Karaj, Iran, 350p. (In Persian)
Malakouti M.J., Bybordi A., and Tabatabaei S.J. 2004. Balanced Fertilization of Vegetable Crops: An Approach to Enhance the Yield and Quality of Vegetables, Reduce Contaminants and Improve Human Health. Ministry of Jihad-e-Agriculture Press, Tehran, Iran, 338p. (In Persian)
Malakouti M.J., Ladan Sh. and Tabatabaee S.J. 2013. Nitrate in leafy vegetables: Toxicity and safety measures. In: Umar Sh., Anjum N.A., and Khan N.A. (Ed.), Content in the edible parts of vegetables: Origin, safety, toxicity limits and the prevalence of cancer in Iran. International Publishing House Pvt. Ltd. New Delhi, India. pp. 93-122.
Rahmani H. R. 2006. Investigation of nitrate pollution in the soil, water and plants in some agricultural fields in Baraan (Isfahan). Environmental Sciences. 11: 23-34 (In Persian)
Singh J. P., 1988. A rapid method for determination of nitrate in soil and plant extract. Plant and Soil 11: 137-139.
U.S. Environmental Protection Agency. 1991. Integrated risk information system (IRIS): Nitrate (Abstract)
USEPA. 1989. Risk assessment guidance for superfund. Human Health Evaluation Manual Part A. EPA/540/1-89/002. Office of Health and Environmental Assessment,Washington, DC, USA. (Abstract)
USEPA. 2000. Risk-based concentration table. Office of Health and Environmental Assessment,Washington, DC, USA. (Abstract)
Welch R.M. 2003. Farming for nutritious foods: Agricultural technologies for improved human health. IFA-FAO Agricultural Conference on Global Food Security and the Role of Sustainable Fertilization. Rome, Italy, pp. 1-24.
World Health Organization. 1978. Nitrates, nitrites and N-nitrozo compounds. Geneva, Switzerland: Environmental Health Criteria. pp. 1-5.
Ximenes, M.I.N., Rath, S. and Reyes, F.G.R. 2000. Polargraphic determination of nitrate in vegetables, Talanta, 51: 49-56.
Yeganeh M., Afyuni M., Khoshgoftarmanesh A.H., Khodakarami L., Amini M., Soffyanian A.R., and Schulin R. 2013. Mapping of human health risks arising from soil nickel and mercury contamination, Hazardous Materials, 244-245: 225-239.
Yeganeh, M. and Bazargan, K. 2016. Human health risks arising from nitrate in potatoes consumed in Iran and calculation nitrate critical value using risk assessment study, Human and Ecological Risk Assessment: An International Journal, 22(3):817-824.
Ysart G., Miller P., Barrett G., Farrington D., Lawrance P., Harrison N. 1999. Dietary exposures to nitrate in the UK, Food Additive and Contaminant, 16:521-532. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,270 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,838 |