تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 150 |
تعداد مقالات | 1,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,263,992 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,896,040 |
تأثیر دو گونه باکتری Pseudomonas و سطوح نیتروژن بر ماده خشک، شاخص کلروفیل و جذب نیتروژن و روی در گیاه اسفناج | ||
تحقیقات کاربردی خاک | ||
مقاله 6، دوره 6، شماره 1، خرداد 1397، صفحه 62-72 اصل مقاله (734.07 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
افسانه کلانتری* 1؛ ناصر علی اصغرزاد2؛ نصرت اله نجفی3 | ||
1فارغ التحصیل | ||
2استاد راهنما | ||
3استاد مشاور | ||
چکیده | ||
چکیده غلب گونههای سودوموناس به عنوان باکتریهای محرک رشد گیاه شناخته شده که در ترکیب با کو نیتروژن (N) میتوانند در رشد و جذب عناصر غذایی گیاهان اثرهای مفیدی داشته باشند. تصور میرود با کاربرد تلفیقی باکترهای سودوموناس و کود نیتروژن، تولید اسفناج (Spinacia oleracea L.) بهعنوان یک سبزی پرمصرف در رژیم غذایی انسان را از لحاظ کمی و کیفی افزایش داد. برای دستیابی به این هدف، در یک آزمایش فاکتوریل با طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور و سه تکرار، گیاه اسفناج (Spinacia oleracea L.) با باکتریهای سودوموناس (Pseudomonas fluorescens، Pseudomonas putida و شاهد بدون باکتری تلقیح شده و با سه سطح نیتروژن صفر، 125 و 250 میلیگرم بر کیلوگرم خاک از منبع اوره، تیمار گردید. نتایج تجزیه آماری نشان داد که با افزایش سطح نیتروژن از صفر به 250 میلیگرم بر کیلوگرم خاک، جذب روی، شاخص کلروفیل برگها و وزن خشک گیاه بهطور معنیداری افزایش یافت. با تلقیح باکتری، وزن خشک بخش هوایی و ریشه اسفناج افزایش معنیداری نسبت به گیاهان شاهد بدون باکتری نشان داد بهطوری که بیشترین درصد افزایش وزن خشک در تیمارP.fluorescens با حدود 0/20 درصد برای بخش هوایی و 1/28 درصد برای ریشه در مقایسه با شاهد بهدست آمد. شاخص کلروفیل برگها در تیمارهای P.putida و P.fluorescens نسبت به گیاهان شاهد بهترتیب حدود 2/22 و 8/13درصد افزایش داشت. میزان جذب نیتروژن گیاهان در تیمارP.fluorescens 2/28 درصد در بخش هوایی و 3/55 درصد در ریشه نسبت به شاهد بدون باکتری افزایش داشت اما جذب روی بخش هوایی در تیمار P.putida کاهش معنیداری نسبت به گیاهان شاهد بدون باکتری نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق، باکتری P.fluorescens بهطور مؤثر با توسعه سیستم ریشهای و افزایش کارایی جذب آب و عناصر غذایی، میزان رشد و جذب N را افزایش میدهد. همچنین به-واسطه تولید سیدروفور جذب Zn را در اسفناج بهبود میبخشد. | ||
کلیدواژهها | ||
واژههای کلیدی: اسفناج؛ سودوموناس؛ شاخص کلروفیل؛ روی؛ نیتروژن | ||
مراجع | ||
Ahmadinejad R., Najafi N., Aliasgharzad N., and Oustan S.h. 2013. Effects of organic and nitrogen fertilizers on water use efficiency, yield and the growth characteristics of wheat (Triticum aestivum cv. Alvand). Water and Soil Science, 2: 177-197. (In Persian)
Alexander J., Benford D., Cockburn A., Cravedi J.P., and Dogliotti E. 2008. Nitrate in vegetables: scientific opinion of the panel on contaminants in the food chain. European Food Safety Authority Journal, 689: 1-79.
Alipour Z.T., and Sobhanipour A. 2012. The Effect of Thiobacillus and Pseudomonas fluorescens inoculation on maize growth and Fe uptake. Annals of Biological Research, 3: 1661-1666.
Alizadeh O., Mazaheri D., and Hashmidezfouli A. 1998. The effect of urea and urea covered with sulfur on yield and yield components of corn. Agronomy Journal, 3:42-45. (In Persian)
Assimakopoulou A. 2006. Effect of iron supply and nitrogen form on growth, nutritional status and ferric reducing activity of spinach in nutrient solution culture. Scientia Horticulturae, 110: 21-29.
Barker A.V., and Pilbeam D.J. 2006. Handbook of Plant Nutrition. CRC Press, 196p.
Bunea A., Andjelkovic M., Socaciu C., Bobis O., Neacsu M., Verhe R., and Camp J.V. 2008. Total and individual carotenoids and phenolic acids content in fresh, refrigerated and processed spinach (Spinacia oleracea L.). Food Chemistry, 2: 649-656.
Das K., Dang R., Shivananda T.N., and Sur P. 2005. Interaction between phosphorus and zinc on the biomass yield and yield attributes of the medicinal plant stevia (Stevia rebaudiana). Science World Journal, 5:390–395.
Davoodifard M., Habibi D., Paknejad F., fazeli F., and Farhanipad F. 2011. Effect of plant growth promoting rhizobacteria and foliar application of amino acids and silicic acid on antioxidant enzyme activity of wheat under drought stress. Journal ofAgriculture and Plant Breeding, 4:11-36. (In Persian)
Fageria N.K. 2001. Nutrient management for improving upland rice productivity and sustainability. Communication in Soil Science and Plant Analysis,15: 2603-2629.
Gulser F. 2005. Effect of ammonium sulphate and urea on NO-3 and NO-2 accumulation nutrient content and yield criteria in spinach. Scientia Horticulturae, 106: 330- 340.
Hajjilu M., Salimi H., Asghari H., and Khavazi K. 2011.The use of plant growth promoting rhizobacteria as biofertilizers for the sustainability of agricultural ecosystems. 1st Iranian Fertilizer Challenges Congress: Half a Century of Fertilize Consumption, Tehran, Iran.
Hatamjafari F., and Tazarv M. 2013. Study of antioxidant activity of Spinacia oleracea L. Journal of Chemistry, 2: 451-455.
Havlin J.L., Beaton J.D., Tisdale S.L., and Nelson W.L. 2004. Soil Fertility and Fertilizers: An Itntroduction to Nutrient Management. 7th Ed. Prentice Hall, New Jersey, USA.
Herzog H., and Gotz K.P. 2004. Influence of water deficit on uptake and distribution of nitrogen in soybeanmonitore by soil injected 15N. Journal of Agronomy and Crop Science, 90: 161-167.
Ishiwata H., Yamada T., Yoshiike N., Nishijima M., Kawamoto A., and Uyama Y. 2002. Daily intake of food additives in Japan in five age groups estimated by the market basket method. European Food Research Technology, 215: 367–374.
Kavino M., Harish S., Kumar N., Saravanakumar D., and Samiyappan R. 2010. Effect of chitinolytic PGPR on growth, yield and physiological attributes of banana (Musa spp.) under field conditions. Applied Soil Ecology, 45: 71–77.
Kazemzadeh M., Peyghambardust S., and Najafi N. 2011. Improving nutrient concentration flour of wheat (Triticum aestivum cv. Alvand) with the use combined of organic and nitrogen fertilizers. Journal ofSoil and Water Research, 4: 405-420. (In Persian)
Maynard D.N., Barker A.V., Minotti P.L., and Peck N.H. 1976. Nitrate accumulation in vegetables. Advances in Agronomy, 28: 71-118.
Mengel K. 1995. Fe availability in plant tissues-fe chlorosis on calcareous soils. In: Abadia J. (Ed.), Fe Nutrition in Soils and Plants. Kluwer Academic Publishers. The Netherlands, pp. 389–397.
Najafi N., Parsazadeh M., Tabatabai S.J., and Oustan S.h. 2011. Effects of nitrogen form and pH of nutrient solution on the uptake iron, zinc, copper and manganese by spinach in hydroponic culture. Journal ofSoil and Water Research, 2: 283-295. (In Persian)
Nezarat S., and Gholami A. 2010. Role of doubled inoculation with Azospirillum and Pseudomonas bacteria in improving the uptake of nutrients in corn. Agroecology, 1:25-32. (In Persian)
Ouda B.A., and Mahadeen A.Y. 2008. Effect of fertilizers on growth, yield, yield components, quality and certain nutrient contents in broccoli (Brassica oleracea). International Journal of Agriculture and Biology, 10: 627-632.
Qaderi A. 2007. Study of three isolates of Pseudomonas in releasing phosphate from mineral surfaces. Master Thesis, Faculty of Agriculture, pp. 82-84
Salardini A., and Mojtahedi M. 1978. Principles of Plant Nutrition, Nitrogen, Zinc, Iron. 2nd Ed. Tehran University Press, 309 p. (In Persian)
Urashima Y., Suga Y., and Hori K. 2005. Growth promotion of spinach by fluorescent pseudomonas strains under application of organic materials. Soil Science Plant Nutrition, 6:841-847.
Vessey J.K. 2003. Plant growth promoting rhizobacteria as biofertilizers. Plant and Soil, 255: 571-586.
Waling I., Vark W.V., Houba V.J.G., and Vanderlee J.J. 1989. Soil and plant analysis, a series of syllabi. Part 7. Plant analysis procedures. Wageningen Agriculture University, the Netherlands.
Wang Z.H., Wang L., He C.Y., Wang H., Kui X.L., and Jiang Z.X. 2000. Studies on effect of over N fertilization on nitrate accumulation in different vegetables and its regulation. Journal of Environmental Protection, 19: 46–49. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,926 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,426 |