تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 143 |
تعداد مقالات | 1,439 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,140,910 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,785,649 |
تاثیر اسید سالیسیلیک جدا شده از سه گونه بید بومی در اختلاط با باکتریBacillus thuringiensis B. روی جوانه خوار بلوط Tortrix viridana L. | ||
پژوهش و توسعه جنگل | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 06 شهریور 1403 | ||
نوع مقاله: علمی - پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/jfrd.2024.55211.1717 | ||
نویسندگان | ||
سمانه اکبری1؛ شهرام آرمیده* 2 | ||
1دکتری حشره شناسی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران. | ||
2دانشیار ،گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران | ||
چکیده | ||
چکیده مقدمه و هدف: پروانه جوانه خوار بلوط Tortrix viridana L. یکی از مهمترین آفات جنگلی قرنطینه داخلی است و لاروهای آن با تغذیه از جوانههای زایای درختان و با تغذیه از برگ خسارت سنگینی به درختان بلوط وارد میکنند. با توجه به اثرات تخریبی و زیانبار سموم شیمیایی، استفاده از روشهای جایگزین بهویژه مهار زیستی با استفاده از دشمنان طبیعی و ترکیبات گیاهی بهعنوان راهکار مدیریت تلفیقی آفات مورد استفاده قرار گرفته است. از میان عوامل زیستی بیمارگر حشرات باکتری Bacillus thuringiensis B. به جهت داشتن مزیتهای فراوان مانند اثر اختصاصی روی لارو بالپولکداران، تاثیر ناچیز روی محیط زیست و جانداران غیرهدف و همچنین سهولت تلفیق با سایر روشهای کنترل، جایگاه ویژهای در مدیریت کنترل آفات کشاورزی و جنگلی دارد. بررسیها نشان داده که این باکتری در اختلاط با تاننهای گیاهی خاصیت سینرژیستی نشان می دهد. اسیدهای عالی نظیر اسید تانیک در اختلاط با باکتری B. thuringiensis میتوانند به عنوان سینرژیست در کنترل لارو آفات مختلف مورد استفاده قرار گیرد. گونههای مختلفتیره بید Salicaceae بهواسطه داشتن سالیسین در پوست تنه، دارای خواص دارویی و صنعتی میباشند. سالسین بعنوان یک تانن گیاهی میتواند در اختلاط با باکتری B. thuringiensis در کنترل جوانهخوار بلوط T. viridana موثر باشد. از طرفی سالیسیلیک اسید به علت ترکیب فنولی، یکی از فاکتورهای مهم رشد در گیاهان میباشد. این ماده به عنوان یک متابولیت ثانویه در گیاهان تولید میشود. نقش اسید سالیسیلیک بهعنوان یک ترکیب مهم در واکنش گیاه به تنشهای غیرزیستی به اثبات رسیده است. سالیسیلیک اسید قابل حل در آب بوده و یک ترکیب آنتی اکسیدان است و نقش مهمی در پاسخ گیاه به تنشهای غیرزنده مانند خشکی، سرما، فلزات سنگین، گرما و تنش اسمزی دارد. به نظر میرسد پاسخ-های متابولیکی را تقویت کرده، بر پارامترهای فتوسنتزی و روابط آبی گیاه نیز اثر میگذارد .لذا این پژوهش جهت استحصال و اندازهگیری ماده سالیسیلیک اسید در بید مجنونL. Salix bubylonica، بید سفیدL. S. albaو بید بزS. caprea L. و تاثیر آن بههمراه باکتری B. thuringiensis روی آفت جوانه خوار بلوط T. viridanaانجام شد. مواد و روش: پوست بید مجنون، بید سفید و بید بزدر فصل بهار و تابستان جمع آوری، خشک و پودر گردید، عصارهگیری نمونهها توسط دستگاه سوکسله و خالص سازی عصاره توسط دستگاه روتاری انجام گردید. استخراج اسید سالیسیلیک بر طبق استاندارد TAPPIبا استفاده از حلال اتانول انجام شد. سپس مقادیر کشنده پنجاه درصد (LC50) باکتری B. thuringiensis که در آزمایشات زیست سنجی بدست آمده را با غلظتهای 1، 3، 5، 7 و 9 درصد اسید سالیسیلیک گونههای بید ترکیب و روی لاروهای سن سه و چهار T. viridana جمع آوری شده از جنگلهای پردانان پیرانشهر کار رفت. در این آزمایش بعد از 48 ساعت حشرات تیمار شده با نزدیک کردن سوزن داغ به پاها و شاخکهایشان اگر حرکتی مشاهده نمیشد مرده تلقی شدند. در این پژوهش برای هر تیمار سه تکرار در نظر گرفته شد. یافتهها: نتایج نشان داد که کل مواد استخراجی پوست درختان بید مجنون، بید سفید و بید بز به ترتیب 55/23، 25/36 و75/20 درصد وزن پوست آنها میباشد. مقدار سالیسیلیک اسید در مواد استخراجی پوست بید مجنون، بید سفید و بید بز به ترتیب 2۰/15، 1۰/20 و 7۰/14 بدست آمد. میزان کشندگی (LC50) باکتری B. thuringiensis روی لاروهای سن سوم و چهارم جوانه خوار بلوط 48 ساعت بعد از تیمار به ترتیب77/659 و 45/742 ppm بود. درصد مرگ و میر لاروهای سن سه و چهار جوانه خوار بلوط در اختلاط با 1، 3، 5، 7 و 9 درصد اسید سالسیلیک مستخرج از گونه بید مجنون، بید سفید و بید بز همراه با LC50 باکتری دارای اختلاف معنیداری بودند. درصدهای بالای اسید سالیسیلیک باعث افزایش مرگ و میر لارو سن سوم جوانه خوار در هر سه گونه بید شد. نتایج اختلاط اسید سالیسیلیک استخراجی با غلظتLC50 باکتری B. thuringiensis در تمام غلظتها روی لاروهای سن سوم نشان داد ترکیب اسید سالیسیلیک مستخرج از بید سفید با باکتری B. thuringiensis دارای بیشترین میزان کشندگی نسبت به دو تیمار دیگر بود و در لاروهای سن چهارم اختلاط اسید سالیسیلیک مستخرج از بید سفید با غلظتLC50 باکتری در سه غلظت 5، 7 و 9 درصد از دو تیمار دیگر بیشتر بود. تیمارهای ترکیب اسید سالیسیلیک مستخرج از بید مجنون و بید بز با باکتری B. thuringiensis غیر از غلظت 9 درصد تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند. نتیجهگیری کلی: نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که باکتری B. thuringiensis اثر حشره کشی روی لاروهای پروانه T. viridana دارد و در اختلاط با اسید سالیسیلیک استخراج شده از سه گونه بید مجنون، بید سفید و بید بز اثرات کنترل کننده بهتری در مرگ و میر این آفت دارا میباشد که بهترین اثر بخشی آن در اسید سالیسیلیک مستخرج از بید سفید مشاهده شد. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق میتوان از پوست گونههای مختلف بید بهویژه بید سفید در استخراج اسید سالیسیلیک استفاده و آنرا در ترکیب با باکتری B. thuringiensis در مدیریت این آفت مهم جنگلی بکار برد. | ||
کلیدواژهها | ||
اسید سالیسیلیک؛ درصد کشندگی؛ بید؛ کنترل تلفیقی؛ کنترل بیولوژیک | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 90 |