تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 150 |
تعداد مقالات | 1,491 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,264,001 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,896,047 |
اثر کودهای زیستی و آلی بر غلظت عناصر غذایی و برخی شاخصهای رشدی گوجهفرنگی | ||
تحقیقات کاربردی خاک | ||
مقاله 8، دوره 2، شماره 2، بهمن 1393، صفحه 105-118 اصل مقاله (303.73 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
علی اشرف سلطانی طولارود* 1؛ رسول ضیاتبار2؛ بهروز اسماعیل پور3؛ پیمان عباس زاده دهجی4؛ کاظم خاوازی5 | ||
1بترتیب استادیار، دانش آموخته کارشناسی ارشد و دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
3دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده فناوری کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی | ||
4استادیار گروه خاکشناسی دانشگاه ولی عصر رفسنجان | ||
5دانشیار موسسه تحقیقات خاک و آب کشور | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر باکتریهای محرک رشد گیاه و کمپوست مصرف شده قارچ خوراکی بر رشد و عملکرد گوجهفرنگی رقم ارگون (Lycopersicon esculentum L.)، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تلقیح بذور گوجه فرنگی با سوسپانسیون باکتریهای محرک رشد جنس سودوموناس (گونه فلورسنس و پوتیدا سویه 168 و 41) و آزوسپریلیوم (گونه لیپوفروم، sp و هالوپرفرنس) و افزودن کمپوست مصرف شده قارچ در نسبتهای حجمی (0، 20، 40 و 60) درصد بهصورت جایگزینی در بسترهای کاشت بود. نتایج نشان داد که میزان فسفر، پتاسیم، کلسیم در برگ و میوه تحت اثر تیمارهای آزمایشی بهطور معنیداری افزایش یافتند. بیشترین میزان این عناصر در برگ و میوه در تیمار تلقیح شده با باکتری سودوموناس فلورسنسو کشت شده در بستر حاوی 20 درصد کمپوست مصرف شده قارچ مشاهده گردید. بیشترین میزان عملکرد و کلروفیل a در گیاهان مایهزنی شده با سودوموناس فلورسنس و بستر کشت حاوی 20 درصد کمپوست مصرف شده قارچ مشاهده گردید. شاخصهای کلروفیل b، مجموع کلروفیل، اسیدیته میوه و سفتی بافت میوه در تیمارهای تلقیح شده با سودوموناس فلورسنس و سودوموناس پوتیدا سویه 168 و تیمار 20 درصد کمپوست مصرف شده قارچ حداکثر بود. بیشترین میزان قند میوه در تیمار تلقیح شده با آزوسپریلیوم هالوپرفرنس و تیمار 20 درصد کمپوست مصرف شده قارچ مشاهده گردید. در مجموع نتایج نشان داد که استفاده از کمپوست باقیمانده قارچ و همچنین باکتریهای محرک رشد نقش موثری بر ویژگیهای فیزیولوژیک، تغذیه و همچنین عملکرد گوجه دارد. همچنین در شاخصهای میزان کلروفیل، عملکرد کل و تغذیه گیاه اثر متقابل کمپوست با باکتری معنیدار بود که بیانگر نقش موثر و افزاینده کاربرد همزمان کمپوست و قارچ بهعنوان یک کود آلی-میکروبی در بهبود رشد گیاه میباشد. | ||
کلیدواژهها | ||
گوجه فرنگی؛ باکتریهای محرک رشد گیاه؛ کمپوست؛ عناصر غذایی | ||
مراجع | ||
Reference
Arnon DI. 1975. Physiological principles of dry land crop production. In: Gupta US. (eds). Physiological aspects of dry land farming. Oxford Press, pp: 3-14.
Arshad M, Saleem M and Hussain S. 2007. Perspectives of bacterial ACC deaminase in phytoremediation. Trends in Biotechnology, 25: 356-362.
Aslantas R, Cakmakc R and Sahin F. 2007. Effect of plant growth promoting rhizobacteria on young apples trees growth and fruit yield under orchard conditions. Scientia Horticulture, 111(4): 371-377.
Badr MA. 2006. Efficiency of K-feldspar combined with organic materials and silicate dissolving bacteria on tomato yield. Journal and Applied Sciences Research, 2: 1191-1198.
Barakat MZ, ShehabSK, Darwish N and El-Zoheiry A. 1973. A new tirimetric method for the determination of vitamin C. Analalytical Biochemistry, 53: 245-251.
Belimov AA, Safronova VI, Sergeyeva TA, Egorova TN, Matveyeva VA, Tsyganov VE, Borisov AY, Tikhonovich IA, Kluge C, Preisfeld A, Dietz KJ and Stepanok VV. 2001. Characterization of plant growth promoting rhizobacteria isolated from polluted soils and containing1-aminocyclopropane-1-carboxylate deaminase. Canadian Journal of Microbiology, 47: 642-652.
Bharathi R, Vivekananthan R, Harish S, Ramanathan A and Samiyappan R. 2004. Rhizobacteria-based bio-formulations for the management of fruit rot infection in hillies. Journal of Crop Protection, 23: 835–843.
Cakmakci R, Donmez MF and Erdogan U. 2007 .The effect of plant growth promoting rhizobacteria on barley seedling growth, nutrient uptake, some soil properties, and bacterial counts. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 31: 189-199.
Carter MR and Gregorich EG. 2008. Soil sampling and methods of analysis. Canadian society of soil science. Boca Raton, FL, USA, CRC Press. pp: 25-38.
Cassán F, Perrig D, Sgroy V, Masciarelli O, Penna C and Luna V. 2009. Azospirillum brasilense AZ39 and Bradyrhizobium japonicum E109, inoculated singly or in combination, promote seed germination and early seedling growth in corn (Zea mays L.) and soybean (Glycine max L.). European Journal of Soil Biology, 45(1): 28-35.
Cattelan AJ, Hartel PG and Fuhrmann JJ. 1999. Screening for plant growth-promoting rhizobacteria to promote early soybean growth. Soil Science Society of America Journal, 63: 1670–1680.
Cheng Z, Park E and Glick BR. 2007. 1-Aminocyclopropane-1-carboxylate deaminase from Pseudomonas putidaUW4 facilitates the growth of canola in the presence of salt. Canadian Journal of Microbiology, 53: 912-918.
Demir S. 2004. Influence of arbuscular mycorrhiza on some physiology growth parameters of peppers. Turkish Journal of Biology, 28: 85–95.
Earnapalli VN. 2005. Screening of antagonistic microorganisms for biological control of early blight of tomato caused by Alternaria solani. MSc Thesis, University Agriculture Science Dharwad (India).
Ebadi A, Alikhani HA and Rashtbari M. 2012. Effect of Plant Growth Promoting Bacteria (PGPR) on the Morphophysiological Properties of Button Mushroom Agaricus bisporus in Culturing Beds Two Different. International Research Journal and Applied of Basic Sciences, 3(1): 203-212.
Edwards SG, Young JPW and Fitter AF. 1998. Interactions between Pseudomonas fluorescens biocontrol agents and Glomus mosseae an arbuscular mycorrhizal fungus, within the rhizosphere. FEMS Microbiology Letters, 166: 297-303.
Emami A. 1996. The methods of plant analysis. Soil and Water Research Institute, Publication No. 982, 128p.
Fallik E, Sarig S and Okon Y. 1994. Morphology and physiology of plant roots associated with Azospirillum. In: Azospirillum Plant Associations. (ed.): Okon Y, CRC Press, Florida, pp: 77-85.
FAO (Food and Agricultural Organization). 2013. FAOState, core production. 2011. Available online: http//Faostat. Fao.org
Flores FB, Sanchez-Bel P, Estan MT, Martinez-Rodriguez MM, Moyano E, Morales B, Compos JF, Garcia-Abellan JO, Egea I, Fernandez-Garcia N, Romojaro F and Bolarin MC. C. 2010. The effectiveness of grafting to improve tomato fruit quality. Scientia Horticulturae, 125: 211-217.
Garcia JAL, Probanza A, Ramos B and Manero FJG. 2003. Effects of three plant growth-promoting rhizobacteria on the growth of seedlings of tomato and pepper in two different sterilized and nonsterilized peats. Archives of Agronomy and Soil Science, 49: 119-127.
Goldstein ES, Treadway S and Lafferty C. 1993. Further studies on the drosophila homolog of the jun oncogene. Report of the 34th Annual Drosophila Conference, 301p.
Gunes A, Ataoğlu N, Turan M, Esitken A and Ketterings QM. 2009. Effects of phosphate-solubilizing microorganisms on strawberry yield and nutrient concentrations. Journal of Plant Nutrition and Soil Science, 172: 385–392.
HalderAK, MishraAK, Bhattacharya P and Chakrabarty PK. 1990. Solubilization of inorganic phosphate by Rhizobium. Indian Journal of Microbiology, 30: 311-314.
Hayman DS. 1983. The physiology of vesicular arbuscular endomycorrhizal symbiosis. Canadian Journal of Botany, 61: 944-963
Jagadish DR. 2006. Evaluation of different methods of application of Pseudomonas B-25 strain for biological control of early blight of tomato caused by Alternaria solani Mill. MSc Thesis, University of Agririculture Science, Dharwad (India).
Karakurt H and Aslantas R. 2010. Effects of some plant growth promoting rhizobacteria treated twice on flower thining, fruit set and fruit properties on apple. African Journal of Agricultural Research, 5: 384-388.
Karakurt H, Kotan R, Dadaşoğlu F, Aslantaş R and Şahin F. 2011. Effects of plant growth promoting rhizobacteria on fruit set, pomological and chemical characteristics, color values, and vegetative growth of sour cherry (Prunus cerasus cv. Kütahya). Turkish Journal of Biology, 35: 283-291.
Kloepper JW and Beauchamp CJ. 1991. A review of issues related to measuring of plant roots by bacteria. Candian Journal of Microbiology, 38: 1219–1232.
Liu W, Xu X, Wu X, Yang Q, Luo Y and Christie P. 2006. Decomposition of silicate minerals by Bacillus mucilaginosus in liquid culture. Environmental Geochemistry and Health, 28: 133–140.
Maher MJ, Smyth S, Dodd VA, McCabe T, Magette WL, Duggan J and Hennerty MJ. 2000. Managing Spent Mushroom Compost. Teagasc, Dublin, pp:1-40.
Medina E, Paredes C, Pérez-Murcia MD, Bustamante MA and Moral R. 2009. Spent mushroom substrates as component of growing media for germination and growth of horticultural plants. Bioresource Technology, 100: 4227–4232.
Naiman AD, Alejandra Latrónico IE and de Salamone G. 2009. Inoculation of wheat with Azospirillum brasilense and Pseudomonas fluorescens: Impact on the production and culturable rhizosphere microflora. European Journal of Soil Biology, 45: 44-5.
Ordookhani K, Khavazi K, Moezzi A and Rejali F. 2010. Influence of PGPR and AMF on antioxidant activity, lycopene and potassium contents in tomato. African Journal of Agricultural Research, 5(10): 1108-1116.
Peregrina F, Larrieta C, Martin I, Martinez-Vidaurre JM and Garcia-Escudero E. 2009. Effect of application spent mushroom compost as organic amendment in vineyard soil of theorigin denomination Rioja (Spain). Gheophysical Research Abstract, 11: 368-375
Polat E, Ibrahim Uzun H, Topçuoglu B, Önal K, Naci Onus A and Karaca M. 2009. Effects of spent mushroom compost on quality and productivity of cucumber (Cucumis sativus L.) grown in greenhouses. African Journal of Biotechnology, 8: 176-180.
Prajapati KB and Modi HA. 2012. Isolation and characterition of potassium solubilizing bacteria from ceramic Industry soil. Journal of Microbiology, 1 (2-3): 8-14.
Salantur A, Ozturk A and Akten S. 2006. Growth and yield response of spring wheat (Triticum aestivum L.) to inoculation with rhizobacteria. Plant, Soil and Environment, 52: 111–118.
Sarig S, Blum A and Okon Y. 1988. Improvement of water status and yield of field-grown grain sorghum (Sorghum bicolor) by inoculation with Azospirillum brasilense. Journal of Agricultural Science, 110: 271-278.
Seymen M, Turkmen O, Dursun A, Donmez MF and Paksoy M. 2010. Effects of bacterium inoculation on yield and yield components of cucumber (Cucumis sativus). Bulletin UASVM Horticulture, 67: 274-277.
Shaharoona B, Arshad M, Zahir ZA and Khalid A. 2006. Performance of Pseudomonas spp. containing ACC-deaminase for improving growth and yield of maize (Zea mays L.) in the presence of nitrogenous fertilizer. Soil Biology and Biochemistry, 38: 297-2975.
Vahabi Mashak F, Mirseyed Hosseini S, Shorafa MH and Hatami S. 2007. Investigation of the effects of spent mushroom compost (SMC) application onsome chemical properties of soil and leachate. Soil and Water Journal (Agricultural Science and Technology), 22(2): 394-406 (in Persian).
Vavrina CS. 1999. Plant Growth promoting rhizobacteria via a transplant plug delivery system in the production of dril irrigated pepper. Swfrec Station Report-VEG99.6. University of Florida, FL.
Webster AW and Buckerfield JC. 2007. Spent Mushroom Compost for Viticulture. Ecoresearch, 7 blackburn, 22: 323-336 .
Yasari E and Patwardhan AM. 2007. Effects of Aztobacter and Azospirillium inoculations and chemical fertilizers on growth and productivity of canola. Asian Journal of Plant Sciences, 6: 77-82. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,450 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,172 |