تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 150 |
تعداد مقالات | 1,513 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,343,365 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,972,996 |
تأثیر باقیمانده و عصاره تر گیاه دارویی مرزنجوش همراه با تلقیح میکروبی بر غلظت برخی عناصر غذایی در خاک و گیاه و عملکرد گیاه ذرت (Zea Mays L.) | ||
تحقیقات کاربردی خاک | ||
دوره 12، شماره 2، شهریور 1403، صفحه 46-63 اصل مقاله (701.09 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/asr.2024.121534 | ||
نویسندگان | ||
بهنام دولتی* 1؛ ابراهیم سپهر2؛ امیر رحیمی3؛ محسن برین4؛ انور قادری5 | ||
1شیمی و آلودگی | ||
2دانشگاه ارومیه | ||
3عضوهیات علمی دانشگاه ارومیه | ||
4استادیار | ||
5فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه علوم خاک دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
آللوشیمیایی گیاهان دارویی میتواند بر فرآیندهای زیستی و غیرزیستی خاک و همچنین وضعیت رشدی سایر گیاهان مؤثر باشد. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت برخی عناصر غذایی در خاک و گیاه ذرت تحت تأثیر خواص آللوشیمیایی عصاره و پودر گیاه دارویی مرزنجوش و همچنین تلقیح میکروبی میباشد. این آزمایش بهصورت فاکتوریل، شامل عصاره تر و پودر گیاه و اثر تلقیح میکوریزی، PGPR و شاهد در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در یک خاک زراعی اجرا شد. عصاره تر و پودر گیاه دارویی بصورت یکنواخت با خاک مورد آزمایش مخلوط گردید. سپس، تیمارهای میکروبی بصورت لایه یک سانتی زیر بذر ضدعفونی شده اعمال شد. عملکرد و غلظت عناصر غذایی در خاک و گیاه و میزان کلونیزاسیون ریشه در خاک گلدانها به روشهای استاندارد اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که تأثیر آللوشیمیایی مرزنجوش بر کلونیزاسیون ریشه و غلظت عناصر غذایی در خاک و گیاه معنی دار بود. کاهش عملکرد ذرت در تیمار با عصاره تر (7/52%) و پودر (2/18%) نسبت به کنترل مشاهده گردید. همچنین تأثیر عصاره تر نسبت به پودر گیاه دارویی بر غلظت عناصر غذایی در خاک و گیاه بیشتر بود. بطوریکه میزان کاهش در غلظت روی، آهن و فسفر خاک بترتیب 6/50، 6/31 و 5/15 درصد مشاهده شد. کلونیزاسیون ریشه در تیمار با عصاره تر و بدون تلقیح میکروبی 3/23 درصد ولی در تیمار با پودر 7/36 درصد بود. کاهش کلونیزاسیون ریشه تحت تأثیر آللوشیمیایی عصاره تر مرزنجوش در تیمار بدون تلقیح میکروبی 4/48 و در تیمار با پودر 9/18درصد حاصل شد. از طرفی تلقیح میکروبی باعث بهبود وضعیت عناصر غذایی در خاک و گیاه شد. نتیجتا اینکه بازمانده گیاهان دارویی با ترشحات آللوشیمیایی خود باعث کاهش جذب عناصر غذایی برای گیاهان هدف میشود. لذا برای مقابله با این وضعیت تلقیح میکروبی بهترین راه کار بوده و مانع از کاهش عملکرد گیاه هدف خواهد شد. | ||
کلیدواژهها | ||
آللوپاتی؛ آللوشیمیایی گیاهان دارویی؛ جذب عناصر غذایی؛ میکوریزا و PGPR | ||
مراجع | ||
Alam M.T., Manjeri G.R., Rodenburg R.J., Smeitink J.A., Notebaart R.A., Huynen M., Willems P.H. and Koopman W.J. 2015. Skeletal muscle mitochondria of NDUFS4 mice display normal maximal pyruvate oxidation and ATP production. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Bioenergetics, 1847(6-7), pp.526-533.
Alsaadawi I.S., Al-Hadithy S.M., Arif M.B. 1986a. Effects of three phenolic acids on chlorophyll content and ions uptake in cowpea seedlings. Journal of Chemical Ecology, 12: 221–227.
Al-Watban A. and Salama, H. M. H. 2012. Physiological effects of allelopathic Activity of Artemisia monosperma on common bean (Phaseolus vulgaris L.). International Research Journal of Plant Science, 3 (8): 158-163.
Armada E., Azcón R., López-Castillo O.M., Calvo-Polanco M., Ruiz-Lozano J.M. 2015. Autochthonous arbuscular mycorrhizal fungi and Bacillus thuringiensis from a degraded Mediterranean area can be used to improve physiological traits and performance of a plant of agronomic interest under drought conditions. Plant Physiology and Biochemistry Journal, 90, 64–74.
Baziramakenga R, Simard R.R., Leroux G.D. 1994. Effects of benzoic and cinnamic acids on growth, mineral composition, and chlorophyll content of soybean. Journal of Chemical Ecology, 20: 2821–2833.
Booker F.L., Blum U., Fiscus E.L. 1992. Short-term effect of ferulic acid onion uptake and water relations in cucumber seedlings, Journal of Experimental Botany, 43: 649–655
Chapman H.D., and Pratt P.F. 1978. Methods of analysis for soils, plants and waters. Division of Agricultural Sciences University of California Berkeley USA, 3043p.
Cheng YD, Bai YX, Jia M, Chen Y, Wang D, Wu T, Wang G, Yang HW. 2021. Potential risks of nicotine on the germination, growth, and nutritional properties of broad bean. Ecotoxicology and Environmental Safety. 1;209: 111797.
De Neergard A, Porter J. 2000. Allelopathy. Department of Plant Pathology, Physiology and Weed Science.
Ebrahimi M., Ricki Maryshany A. and Shirmohammadi E., 2017. Allelopathy Effects of Trifolium alexandrium L. on Germination and Nutrient Uptake in Medicinal Plant Peganum harmala L. Journal of Medicinal Plants and By-products, 6(1): 71-79.
Egamberdiyeva D., and Höflich G. 2004. Effect of plant growth-promoting bacteria on growth and nutrient uptake of cotton and pea in a semi-arid region of Uzbekistan. Journal of Arid Environments, 56(2): 293-301.
El Kramany M.F., Bahr A.A., Mohamed M.F., and Kabesh M.O. 2007. Utilization of bio-fertilizers in field crops production 16-groundnut yield, its components and seeds content as affected by partial replacement of chemical fertilizers by bio-organic fertilizers. Journal of Applied Sciences Research, 3(1): 25-29.
Fielding, N., (2015). The national front. Routledge.
Frey‐ Klett, P., Garbaye, J. and Tarkka, M. 2007. The mycorrhiza helper bacteria revisited. New phytologist, 176(1): 22-36.
Gardner W.K., Barber D.A., and Parbery D.G. 1983. Non‐infecting rhizosphere micro‐organisms and the mineral nutrition of temperate cereals. Journal of Plant Nutrition, 6(2): 185–199. https://doi.org/10.1080/01904168309363080.
Gashash E.A., Osman N.A., Alsahli A.A., Hewait H.M., Ashmawi A.E., Alshallash K.S., El-Taher, A.M., Azab E.S., Abd El-Raouf H.S. and Ibrahim M.F. 2022. Effects of plant-growth-promoting rhizobacteria (PGPR) and cyanobacteria on botanical characteristics of tomato (Solanum lycopersicon L.) plants. Plants, 11(20), p.2732.
Gee, G. W. and J. W. Bauder. (1979). Particle size analysis by hydrometer- a simplified method for routine textural analysis and a sensitivity test of measurement parameters. Soil Science Society of America Journal, 1004-1007.
Geng G.D., Zhang S.Q., Cheng Z.H. 2009. Effects of different allelochemicals on mineral elements absorption of tomato root. China Vegetables, 4: 48–51
Gent M.P.N., Parrish Z.D., White J.C. 2005. Nutrient uptake amongst the subspecies of Cucurbita pepo L. is related to exudation of citric acid. Journal of the American Society for Horticultural Science: 130: 782–788.
Grace C. and Stribley D.P., 1991. A safer procedure for routine staining of vesicular-arbuscular mycorrhizal fungi. Mycological research, 95(10): 1160-1162.
Hajiboland R., Aliasgharzadeh N. and Mehrfar Z. 2007. Azotobacter ecological study in two rangelands of Azerbaijan and its inoculation effect on growth and nutrition of wheat plant. Journal of Agricultural Science and Technology, 8(2): 75-90.
Harms C.L., Oplinger E.S. 1998. Plant growth regulators: Their use in crop production. North Centrel Region Extension Publication, NCR303. U.S Department of Agriculture Cooperative State Research Service.
Hauser S. 1993. Effect of Acioa barteri, Cassia siamea, Flemingia macrophylla and Gmelina arborea leaves on germination and early development of maize and cassava. Agriculture, Ecosystems and Environment, 45:263Y273.
He Y., Pantigoso H.A., Wu Z., Vivanco J.M. 2019. Co-inoculation of Bacillus sp. and Pseudomonas putida at different development stages acts as a biostimulant to promote growth, yield and nutrient uptake of tomato. Journal of Applied Microbiology, 127: 196–207
Heidarpour Monfared A., Pourmajidian M.R, Farhad R., Hojati M., and Ramak P. 2021. The impact of biological inputs on drought stress resistance in Celtis caucasica L. seedlings. Environmental Science, 19: 39-56. In Persian.
Hussain W.S. and Abbas M.M. 2021. Application of allelopathy in crop production. Agricultural Development in Asia-Potential Use of Nano-Materials and Nano-Technology, pp.1-10.
Jabran K., Farooq M., Aziz T. and Siddique K.H.M. 2013. Allelopathy and crop nutrition. Allelopathy: current trends and future applications, pp.337-348.
Jakkeral S.A., and Kajjidoni S.T. 2011. Root exudation of organic acids in selected genotypes under phosphorus deficient condition in blackgram (Vigna mungo L. Hepper). Karnataka Journal of Agricultural Sciences, 24: 316–319
Jones D.L. and Darrah P.R. 1994. Role of root derived organic acids in the mobilization of nutrients from the rhizosphere. Plant and soil, 166(2), pp.247-257.
Joshee N., S.R. Mentreddy and K. Yadav. 2007. Mycorrhizal fungi and growth and development of micropropagated scutellaria integrifolia plants. Industrial Crops and Products, 25: 169–177.
Kobza J. and Einhellig F.A. 1987. The effects of ferulic acid on the mineral nutrition of grain sorghum. Plant and Soil, 98, pp.99-109.
Li Z.H., Wang Q., Ruan X., Pan C.D. and Jiang, D.A. 2010. Phenolics and plant allelopathy. Molecules, 15(12):8933-8952.
Lindsay W.L., and Norvel W.A. 1978. Development of a DTPA as a soil response investigation of Mn2+ complexation in natural and synthetic organic. Soil Science Society of America Journal, 46: 1137-43.
Lv W.G., Zhang C.L., Yuan F. and Peng Y. 2002. Mechanism of allelochemicals inhibiting continuous cropping cucumber growth. Chinese Agricultural Science, 35: 106 -109
Lyu SW, Blum U. 1990. Effects of ferulic acid, an allelopathic compound, on net P, K, and water uptake by cucumber seedlings in a split-root system. Journal of Chemical Ecology, 16: 2429–2439.
McLean EO. Soil pH and lime requirement. Methods of soil analysis. 1982. Part 2 Chemical and microbiological properties. 1(9): 199-224.
Mehboob I., Zahir Z.A., Arshad M., Tanveer A., and Azam F. 2011. Growth promoting activities of different Rhizobium spp. in wheat. Pakistan Journal of Botany, 43(3): 1643-1650.
Miller D.A. 1996. Allelopathy in forage crop systems. Agronomy Journal, 88: 854–859. doi: 10.2134/agronj1996.00021962003600060003x
Mohammadkhani N. and Servati M. 2018. Nutrient concentration in wheat and soil under allelopathy treatments. Journal of plant research, 131: 143-155.
Nelson D.W., Sommers L.E. 1982. Total carbon, organic carbon, and organic matter. Methods of soil analysis: Part 2 chemical and microbiological properties. 1;9: 539-79.
Nemeskéri E., Horváth K.Z., Andryei B., Ilahy R., Takács S., Neményi A., Pék Z. and Helyes L. 2022. Impact of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria Inoculation on the Physiological Response and Productivity Traits of Field-Grown Tomatoes in Hungary. Horticulture, 8(7), p.641.
Nilsson M.C., Högberg P., Zackrisson O. and Fengyou W. 1993. Allelopathic effects by Empetrum hermaphroditum on development and nitrogen uptake by roots and mycorrhizae of Pinus silvestris. Canadian Journal of Botany, 71(4), pp.620-628.
Peng S.L., Wen J. and Guo Q.F. 2004. Mechanism and active variety of allelochemicals. Acta Botanica Sinica-English Edition, 46(7), pp.757-766.
Phiri C. 2010. Influence of Moringa oleifera leaf extract on germination and early seedling development of major cereals. American Journal of Agricultural and Biological Sciences, 1: 774–777
Quan Yu, J., Feng Ye, S., Fang Zhang M. and Hai Hu, W. 2003. Effects of root exudates and aqueous root extracts of cucumber (Cucumis sativus) and allelochemicals, on photosynthesis and antioxidant enzymes in cucumber. Biochemical Systematics and Ecology, 31: 129-139.
Ranjkar P.N., Tambekar D.H. and Wate S.R. 2007. Study of phosphate solubilization efficiencies of fungi and bacteria isolated from saline belt of Purna River basin. Research journal of agriculture and Biological Sciences, 3: 701-703.
Reigosa M., Pedrol N., and Gonzlez L. 2002. Allelopathy. Science Publishers, Inc. pp. 209-226.
Reyes-Castillo A., Gerding M., Oyarzúa P., Zagal E., Gerding J. and Fischer S., 2019. Plant growth-promoting rhizobacteria able to improve NPK availability: selection, identification and effects on tomato growth. Chilean journal of agricultural research, 79(3), pp.473-485
Rice E.L. 1984. Allelopathy. 2nd Edn. (New York: Academic Press).
Sindhu S.S., Parmar P., Phour M., and Kumari K. 2014. Rhizosphere microorganisms for improvement in soil fertility and plant growth. Microbes in the service of mankind: tiny bugs with huge impact. JBC Press, New Delhi, pp.32-94.
Smith S.E. and Read D.J. 2008. Mycorrhizal Symbiosis. Elsevier Science Ltd, London.
Togay, Y., Togay. N. Cig., F., Erman, M. and Celen, A.E. 2008. The effect of sulphur applications on nutrient composition, yield and some yield components of barley (Hordeum vulgare L.). African Journal of Biotechnology, 7: 3255-3260.
Unesco. 1996. Culture and Health, Orientation Texts-World Decade for Cultural Development 1988-1997. Document CLT/DEC/PRO-1996. p. 129.
Vahedi R. and Rasouli-Sadaghiani M.H. 2019. The effect of application of biochar and pruning waste compost with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on availability of macronutrient in wheat rhizosphere. Applied Soil Research, 6(4): 16-30.
Wogiatzi E.; Gougoulias N.; Papachatzis A., Vagelas I., Chouliaras N. 2009. Greek Oregano Essential Oils Production, Phytotoxicity and Antifungal Activity. Biotechnology and Biotechnological Equipment, 23, 1150–1152. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 322 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 165 |