تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 150 |
تعداد مقالات | 1,478 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,257,176 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,887,502 |
تاثیر نیتروژن و نسبت نیترات به آمونیوم بر شاخص های رشد و عملکرد اسانس مرزنجوش بخارایی (Origanum vulgare ssp. Gracile) در شرایط شور | ||
تحقیقات کاربردی خاک | ||
مقاله 3، دوره 6، شماره 4، اسفند 1397، صفحه 31-44 اصل مقاله (563.18 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
ابراهیم سپهر* 1؛ سجاد نعمت زاده2؛ امیر رحیمی3 | ||
1دانشگاه ارومیه | ||
2ارومیه، دانشگاه ارومیه | ||
3عضوهیات علمی دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی تأثیر سطوح متفاوت نیتروژن و نسبت های مختلف نیترات به آمونیوم در شرایط شور و غیرشور بر شاخص های رشد، درصد و عملکرد اسانس مرزنجوش بخارایی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با ۳۶ تیمار و ۳ تکرار انجام گرفت. نیتروژن مورد استفاده در ۳ سطح (۵، ۱۰ و ۱۵ میلی مولار)، نسبت های مختلف نیترات به آمونیوم در۶ سطح (۱۰۰ :۰، ۸۷/۵: ۱۲/۵، ۷۵: ۲۵، ۵۰ : ۵۰، ۲۵ : ۷۵ و ۰ : ۱۰۰) و شوری در ۲ سطح (صفر و ۵۰ میلی مولار سدیم کلرید) به عنوان فاکتورهای آزمایش در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد در شرایط عدم تنش شوری بیشترین مقدار وزن تر (۲/۴۲ گرم)، وزن خشک (۸/۱۶ گرم)، و عملکرد اسانس (۹/۱۵۸ میلیگرم در گلدان) در سطح نیتروژن ۱۵ میلی مولار و نسبت ۷۵ : ۲۵ نیترات به آمونیوم به دست آمد؛ در صورت اعمال تنش شوری هر سه صفت فوق در تمام تیمارها کاهش یافت، به طوری که تحت این شرایط حداکثر وزن تر (۳۴/۳۳ گرم)، وزن خشک (۵۶/۴ گرم)، و عملکرد اسانس (۳۵/۹۴ میلیگرم در گلدان) در تیمار ۱۵ میلی مولار نیتروژن و نسبت ۵۰ : ۵۰ نیترات به آمونیوم مشاهده گردید. اثرات اصلی هر سه تیمار تاثیر بسیار معنی داری بر درصد اسانس داشت؛ به طوری که از غلظت ۱۵ میلی مولار نیتروژن، نسبت ۷۵ : ۲۵ نیترات به آمونیوم و در شوری ۵۰ میلی مولار بیشترین درصد اسانس حاصل شد. می توان نتیجه گرفت غلظت ۱۵ میلی مولار نیتروژن و نسبت های ۷۵ : ۲۵ و ۵۰ : ۵۰ نیترات به آمونیوم به ترتیب در محیط غیر شور و شور از نظر تغذیه نیتروژنی جهت افزایش بیوماس تولیدی مرزنجوش مناسب می باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
"آمونیوم؛ " شوری؛ " مرزنجوش؛ " نیترات؛ " نیتروژن" | ||
مراجع | ||
References
Abbaszade B., Sharifi A., Ardakani M., and Paknejad F. 2005. Investigation effect of nitrogenspray on yield of Melissa officinalis L. in greenhouse condition. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 21 (2): 207 – 216.
Ahmad G., Jan A., Arif I., and Arif M. 2006. Phenology and physiology of canola as affected by nitrogen and sulphur fertilization. Journal of Agronomy, 5(4): 555-562.
Agbaria H., Heuer B., and Zieslin N. 1996. Shoot-root interaction effects on nitrate reductase and glutamine synthetase activities in rose (Rosa× hybrida cvs. Ilseta and Mercedes) graftlings. Journal of Plant Physiology, 149(5): 559-563.
Asar E., and Scarisbrick H.D. 1995. Rate of nitrogen and sulfur fertilizers on yield, yield components and seed quality of oilseed rape (Brassica napus L.), Journal of Field Crops Research, 44: 41-46.
Bernstein N., Kravchik M., and Dudai N. 2009. Salinity-induced changes in essential oil, pigments and salts accumulation in sweet basil (Ocimum Basilicum) in relation to alteration of morphological development, Annals Applied Biology, 156(2): 167-177.
Bybordi A. 2012. Effect of ammonium/nitrate nitrogen ratio on photosynthesis, respiration and some vegetative traits of canola grown under salinity stress. Journal of Food, Agriculture and Environment, 10(1): 372-375.
Bybordi A. 2011. Effect of different ratios of nitrate and ammonium on seed yield, oil yield, physiological attributes and fatty acid composition of canola under conditions of salt stress. Journal of Food, Agriculture & Environment, 9(3-4):109-112.
Diepen Brock W. 2000. Yield analysis of winter oil seed rape: A review. Field Crops Researcher, 67: 35-49.
Ehsanfar S., Modarres-Sanavy S.A., and Tavakkol-Afshari R. 2006. Effects of osmopriming on seed germination of canola (Brassica napus L.) under salinity stress. Communications In Agricultural And Applied Biological Sciences, 71(2): 155-159.
Gharib F.A., Moussa L.A., and Massoud O.N. 2008. Effect of Compost and Bio-fertilizers on Growth, Yield and Essential Oil of Sweet Marjoram (Majorana hortensis) Plant, International Journal of Agriculture and Biology,10(4): 381-387.
Golez A., Politycka B., and Seidler-Lozykowska K. 2006. The effect of nitrogen fertilization and stage of plant development on the mass and quality of sweet basil leaves (Ocimum basilicum L.). Herba Polonica, 52: 22-30.
Grieve C.M., and Grattan S.R. 1999. Mineral nutrient acquisition and response by plants grown in saline environments. Handbook of Plant and Crop Stress,2nd Ed. CRC Press, 26p
Hasani A., and Omidbeygi R. 2002. Effects of water stress on some morphological, physiological and metabolic properties of basil. Agricultural Knowledge, 12 (3): 47-59. (In Persian)
Heidarishariabad H. 2001. Plant and salinity. Publishing Research Institute of Forests and Rangelands: Tehran; Agigi shahverdi, M., Omidi, H. and Bostani A. 2016. Effect of nitrogen on germination, initial growth, proline and nitrate reductase activity of Borage under salinity stress. Agroecology Journal, 11(4):55-71. (In Persian)
Hoagland D.R., and Arnon D.S. 1950. The water culture method for growing plants without soil. 2nd Ed. California Agriculture, 374p.
Homaei M. 2002. Plants reaction to salinity. National Irrigation and Drainage Committee Publication. 97p.
Hopper D.A. 1996. High-pressure sodium radiation during off-peak night times increases cut rose production and quality. Horticultural Science, 31(6): 938-940.
Ikeda H., and Osawa T. 1983. Effects of ratios of NO3 to NH4 and concentrations of each N source in the nutrient solution on growth and leaf N constituents of vegetable crops and solution pH. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 52(2): 159-166.
Karray-Bouraoui N., Rabhi M., Neffati B., Baldan A., Ranieri B., Marzoukc M., Lachaal A. and Smaoui A. 2009. Salt effect on yield and composition of shoot essential oil and trichome morphology and density on leaves of Mentha pulegium. Industrial Crops and Products, 30(3): 338-343.
Kerepesi I., and Galiba G. 2000. Osmotic and salt stress-induced alteration in soluble carbohydrate content in wheat seedlings. Crop Science, 40(2): 482-487.
Khan M.G., Silberbush, M., and Lips S. H. 1994. Physiological studies on salinity and nitrogen interaction in alfalfa. L. Biomass production and root development. Journal of Plant Nutrition, 17(4): 657-668.
Koeduka T., Fridman E., Gang D.R., Vassao D.G., Jakson B.L., Kish C. M., and Baiga, T. J. 2006. Eugenol and isoeugenol, characteristic aromatic constituents of spices, are biosynthesized via reduction of a coniferyl alcohol ester. Proceedings of the National Academy of Sciences, 103(26): 10128-10133.
Kordali S., Cakir A., Ozer H., Cakmakci R., Kesdek M., and Mete E. 2008. Antifungal, phytotoxic and insecticidal properties of essential oil isolated from Turkish Origanum acutidens and its three components, carvacrol, thymol and p-cymene. Bioresource Technology, 99(18): 8788-8795.
Malakooti M.J., and Nafisi M. 1995. Fertilizer during drought and recovery of maize, Canadian Journal of Botany, 75(9): 1582-1591.
Martinez V., and Cerda A. 1989. Influence of N source on rate of Cl, N, Na and K uptake by cucumber seedlings grown in saline condition. Journal of Plant Nutrition, 12(8): 971-983.
Marschner H. 1986. Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, London, 446p.
Moniruzzaman M., Rahman S.M.L., Kibria M., Grahman M.A., and Hossain M.M. 2007. Effect of boron and nitrogen on yield and hollow stem of broccoli, Journal of Soil Nature, 1(3): 24-29.
Rahayu Y.S., Walch-Liu P., Neumann G., Römheld V., von Wirén N., and Bangerth F. 2005. Root-derived cytokinins as long-distance signals for NO3−-induced stimulation of leaf growth. Journal of Experimental Botany, 56(414): 1143-1152.
Rahnama A., 2013. Comparison the yield and yield component of canola varieties and relative resistance in south salinity soil of Khouzestan province. Agronomy Journal (Pajouhshe and Sazandegi), 99: 70-80. (In Persian)
Rezvani Moghadam P., Amin Ghafuri A., Bakhshaei S.A., and Jaafari L. 2013. Effects of biological and manure fertilizers on some quantitative characters and essential oil of savory (Satureja hortensis L.). Journal of Agroecol, 5(2): 105-112. (In Persian)
Shahbazi M., Kiani, A.R., and Raeisi, S. 2011. Determination of salinity tolerance threshold in two Rapeseed (Brassica napus L.) cultivars. Iranian Journal of Crop Sciences, 13(1): 18-31. (In Persian)
Shamsodin S.M., Farahbakhsh H., and Magsoodi Mude A.A. 2007. Effect of salt stress on germination, vegetative growth and some physiological characteristics of canola. Journal of Science and Technology, 11(41): 191-203. (In Persian)
Sharma A.D., Thakur M., Rana M., and Singh, K. 2004. Effect pf plant growth hormones and abiotic stresses on germination, growth and phosphatase activities in Sorghum bicolor L. Moench seeds. African Journal of Biotechnology, 3(6): 308-312.
Shaviv A., Hazan O., Neumann P., and Hagin J. 1990. Increasing salt tolerance of wheat by mixed ammonium nitrate nutrition. Journal of Plant Nutrition, 13(10): 1227-1239.
Shekofte H., Salari N., and Abdi S. 2015. Effect of different ratios of nitrate to ammonium and superabsorbent polymer on the yield of the medicinal plant (Anethum graveolens L). Plant Production Technology, 7(2): 55-68. (In Persian)
Sifola M. I., and Barbieeri G. 2006. Growth, yield and essential oil composition of four origanum vulgare subspecies Anatolian origin. Journal of Essential Oil Researcher, 108: 408-413.
Silberbush M., and Lips S.H. 1991. Potassium, nitrogen, ammonium to nitrate ratio, and sodium chloride effects on wheat growth: I. Shoot and root growth and mineral composition, Journal of Plant Nutition, 14(7): 751-764.
Soliman M.S., Shalabi H.G., and Campbell, W.F. 1994. Interaction of salinity, nitrogen, and phosphorus fertilization on wheat. Journal of Plant Nutrition, 17(7): 1163-1173.
Sotiropoulou D.E., and Karamanos A.J. 2010. Field studies of nitrogen application on growth and yield of Greek oregano (Origanum vulgare ssp. hirtum (Link) Ietswaart). Industrial Crops and Products, 32(3): 450-457.
Tabatabaei S.J., Fatemi L.S., and Fallahi E. 2006. Effect of ammonium: nitrate ratio on yield, calcium concentration, and photosynthesis rate in strawberry. Journal of Plant Nutrition, 29(7): 1273-1285. (In Persian).
Trejo L.I., Rodríguez-Mendoza M.N., Fernández Luqueño F. 2008. Nutrición de cultivos. Manual (Ed.), Papiro Omega. México D.F.Waltz L. 1996. The herbal encyclopedia. Available from http://www.wic.net/waltzark/herbenc.htm.Xu Q.F.
Tsai C.L. Tsai C.Y. 1992. Interaction of potassium with the form and amount of nitrogen nutrition on growth and nitrogen uptake of maize. Journal of Plant Nutrition, 15(1): 23-33.
Wang L.J., Liu Y.L., Ma K., Wang J. Z., and Liu X.N. 1998. Effect of NaCl treatment on free radical metabolism of fig. Ficus carica L. Calli. Advanced Horticulture, 2: 235-241. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,819 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,374 |