
تعداد نشریات | 14 |
تعداد شمارهها | 171 |
تعداد مقالات | 1,669 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,732,550 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,212,588 |
بهبود ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گوجه فرنگی با کودآبیاری عنصر نیکل و محلولپاشی عصاره جلبک دریایی | ||
تحقیقات کاربردی خاک | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 25 شهریور 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/asr.2025.55762.1864 | ||
نویسندگان | ||
علی کاظم عبود الخفاجی1؛ ابوالفضل علیرضالو* 2؛ جواد رضاپور فرد1؛ معصومه حسنعلی زاده3 | ||
1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
2دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
3گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه | ||
چکیده | ||
گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum L.) یکی مهمترین و اقتصادیترین محصولات صنعت گلخانه میباشد که کشت آن به شدت تحت تأثیر عوامل مختلف محیطی قرار دارد. در سالهای اخیر، محققان به جایگزینهای پایدار و سازگار با محیط زیست برای بهبود بهرهوری کشاورزی و کیفیت محصول روی آوردهاند. یکی از این جایگزینها استفاده از جلبکها و ریز مغذیهایی مانند نیکل به عنوان یک محرک زیستی است. در این پژوهش اثر محلولپاشی عصاره جلبک دریایی (چهار سطح: 1، 5/1، 2 میلی لیتر در لیتر و شاهد) و کودآبیاری نیکل (چهار سطح: 156/0، 234/0، 312/0 میلی گرم در لیتر و شاهد) روی گوجه فرنگی بررسی شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس دادهها نشان داد که محلولپاشی عصاره جلبک دریایی و کود آبیاری نیکل تاثیر معنی داری روی تمامی صفات رشدی و عملکردی، بیوشیمیایی، آنتی اکسیدانی و کیفیت میوه داشت. نتایج مقایسه میانگین دادهها نشان داد که محلولپاشی عصاره جلبک دریایی و نیکل بهطور معنیداری باعث افزایش خصوصیات رشدی و عملکردی گوجه فرنگی (وزن اندام رویشی، وزن ریشه و صفات عملکردی میوه) شد. بیشترین مقدار صفات بیوشیمیایی همانند فنل کل (46/58 میلیگرم بر گرم وزن خشک)، فلاونوئید کل (71/41 میلیگرم بر گرم وزن خشک)، آنتوسیانین (08/75 میکروگرم بر گرم وزن خشک) و فعالیت آنتی اکسیدانی (50/82 درصد) در تیمار نیکل با غلظت 312/0 میلیگرم در لیتر و عصاره جلبک دریایی با غلظت 2 میلی لیتر در لیتر مشاهده شد. مقدار رنگیزههای کارتنوئیدی همانند لیکوپن (72/16 میلیگرم بر گرم وزن تر) و بتاکاروتن (81/5 میلیگرم بر گرم وزن تر) در تیمارهایی که غلظت عصاره جلبک دریایی و نیکل بیشتر بود، افزایش یافت. همچنین با افزایش مقدار عصاره جلبک دریایی و نیکل مقدار عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیوم افزایش پیدا کرد. بنابراین استفاده از محرکهای زیستی عصاره جلبک دریایی و ریز مغذی نیکل میتواند روشی مؤثر در بهبود کمیت و کیفیت گوجه فرنگی باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
آنتی اکسیدان؛ لیکوپن؛ بیوشیمیایی؛ کارتنوئید؛ آنتوسیانین | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2 |