
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 165 |
تعداد مقالات | 1,619 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,634,780 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,162,817 |
مطالعه اثر تعدیلکنندگی فسفیتپتاسیم بر ویژگیهای مورفولوژیکی و جذب عناصر لیمو (Citrus aurantifolia (Christm.) Swingle) تحت تنش شوری | ||
پژوهش های میوه کاری | ||
دوره 9، شماره 2، اسفند 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/rip.2023.54817.1288 | ||
نویسندگان | ||
سارا اترش1؛ منصوره شمیلی* 2؛ عبدالمجید دستجردی3؛ آزاده گودرزی4؛ عبدالنبی باقری5 | ||
1دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران. | ||
2دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران. | ||
3دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران. | ||
4استادیار، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران. | ||
5استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران. | ||
چکیده | ||
لیمو (Citrus aurantifolia) یکی از درختان دورگه، متحمل به سرما و نیازمند نور و رطوبت کافی است. از آنجا که شوری یکی از تنشهای غیر زیستی مخرب بر رشد مرکبات است، ارائه راهکار مناسب به منظور کاهش و تعدیل اثرات مضر آن میتواند موثر باشد. به منظور بررسی تاثیر آب شور و فسفیتپتاسیم بر گیاه لیمو، پژوهشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به صورت گلدانی در سال 1401 در گلخانه دانشگاه هرمزگان انجام شد. تیمارها شامل شوری (1/5 ،3، 4/5 و 6 دسی زیمنس بر متر) و فسفیتپتاسیم (صفر، 1/5 و 3 گرم بر لیتر) بود. شاخصهای مورد بررسی شامل اندازهگیری وزن تر و خشک (ساقه و ریشه)، سنجش جذب عناصر پرمصرف (ریشه و برگ) و عناصر کم مصرف (برگ) بود. نتایج نشان داد که شوری 6 دسی زیمنس بر متر در مقایسه با شوری 1/5 دسی زیمنس بر متر منجر به کاهش وزن تر و خشک ساقه (به ترتیب 25/13 و 23/7 درصد)، محتوای نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم، آهن، روی و مس (به ترتیب 5/3، 4/39، 16/21، 28/5، 20/4، 35/5 و 18/5 درصد) شد. تیمار فسفیتپتاسیم در تمامی سطوح شوری باعث افزایش محتوای عناصر پتاسیم، فسفر، نیتروژن، آهن، مس و روی، وزن تر و خشک ساقه و وزن تر و خشک ریشه شد. به طور کلی بر اساس نتایج پژوهش حاضر، کاربرد فسفیت پتاسیم به خصوص در غلظت 1/5 گرم در لیتر، منجر به بهبود خصوصیات مورفولوژیکی، جذب عناصر و کاهش اثرات نامطلوب تنش شوری در لیمو شد. | ||
کلیدواژهها | ||
سدیم کلرید؛ غلظت آهن؛ غلظت فسفر؛ وزن تر؛ وزن خشک | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 7 |