
تعداد نشریات | 13 |
تعداد شمارهها | 167 |
تعداد مقالات | 1,635 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,675,484 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,182,816 |
واکنش ذرت شیرین به محلولپاشی روی و بور در مراحل مختلف رشد از نظر خصوصیات مرفولوژیک، اجزای عملکرد و عملکرد دانه و بلال | ||
تحقیقات کاربردی خاک | ||
دوره 13، شماره 1، خرداد 1404، صفحه 19-30 اصل مقاله (458.26 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/asr.2025.55085.1837 | ||
نویسندگان | ||
مهدی متقی* 1؛ علیرضا یزدان پناه2 | ||
1استادیار، بخش تحقیقات علوم باغی و زراعی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج، | ||
2عضو هیات علمی، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، | ||
چکیده | ||
در سالهای اخیر کشت ذرت شیرین (Zea mays var. saccharata) در سطح استان همدان برای مقاصد تازهخوری و فرآوری گسترش یافته است. با توجه به نیاز بالای ذرت شیرین به عناصر غذایی کممصرف روی و بور، تأثیر محلولپاشی این دو عنصر غذایی (به صورت توأمان و یا منفرد) در مراحل مختلف رشد و نمو بر خصوصیات مرفولوژیک و صفات مرتبط به عملکرد بلال و دانه ذرت شیرین مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش حاضر، بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار طی سال 1401در ایستگاه اکباتان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، انجام گرفت. مراحل مختلف محلولپاشی شامل رشد رویشی (6-8 برگی)، تاسلدهی (شروع رشد زایشی)، هر دو مرحله رشد رویشی+ تاسلدهی، پر شدن دانه و هر دو مرحله رشد رویشی+ پر شدن دانه در کرتهای اصلی و تیمارهای عناصر غذایی کممصرف شامل شاهد (آب مقطر)، بور، روی و بور+ روی در کرتهای فرعی جای گرفتند. برای محلولپاشی بور از اسید بوریک (حاوی 17 درصد بور) و برای روی از سولفات روی (حاوی 23 درصد روی) استفاده شد. رقم مورد بررسی، هیبرید بیسین بود. بیشترین مقادیر دانه در ردیف و ردیف دانه (به ترتیب 9/43 و 7/17 واحد)، عملکرد بلال تر (43803 کیلوگرم در هکتار) و استحصال دانه از چوب بلال (8/37 درصد) متعلق به محلولپاشی توأمان بور و روی در هر دو مرحله رشد رویشی + تاسلدهی بود. همچنین این تیمار از مقادیر مطلوب طول و قطر بلال (به عنوان عوامل اثرگذار بر فرآوری و تازهخوری بلال ذرت شیرین) با به ترتیب 7/29 و 67/4 سانتیمتر برخوردار بود. بنابراین، محلولپاشی عناصر غذایی کممصرف بور و روی به صورت توأمان در هر دو مرحله 8-6 برگی و آغاز رشد زایشی، جهت بهبود صفات مرتبط به تازهخوری و فرآوری بلال به همراه درصد استخراج دانه، اجزای عملکرد و عملکرد دانه و بلال ذرت شیرین توصیه میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
رشد رویشی؛ تاسلدهی؛ طول و قطر بلال و درصد استحصال دانه | ||
مراجع | ||
Agha Alikhani M. and Mohammadi K.H. 2019. Sweet corn, agronomic and genetic approaches. Tarbit modares university press. Mashhad, Iran, 391 pp (In Persian)
Ahmad W., Zia M. H., Malhi S. S., Niaz, A. and Ullah, S. 2012. Boron deficiency in soils and crops: a review. Crop Plant, Goyal, A. (Ed.), InTech press, pp. 77–114.
Al-Shammari A. M., Hamdi J. Gh. and Najm Abdullah, S. 2022. Transplanting and the addition of boron in sweet corn (Zea mays L. group saccharate) production. Agronomía Mesoamericana, 33(1): 14-24.
Cheng F. L., Du X., Liu M. X., Jin X. L., and Cui, Y. H. 2011. Lodging of summer maize and the effects on grain yield. Journal of Maize Sciences, 19(1): 105-108.
Choukan, R. 2012. Maize and Maize Properties. Agricultural research, education and extension organization (AREEO) press, Tehran, Iran, 427 pp (In Persian)
Dewis J. and Freitas F. 1970. Physical and chemical methods of soil and water analysis. FAO Soils Bulletin 10. FAO, Rome. 187 pp
Gheibi M.N., Asadi F., and Tehrani M.M. 2014. Guidelines for integrated soil fertility and plant nutrition management of maize. Soil & water research institute. Tehran, 48p (In Persian)
Haddadi M.H. 2016. Investigation of characteristics and cultivation of sweet corn: A Review. International Journal of Farming and Allied Sciences, 5 (3): 243-247
Haqhbin F., Khavari Khorasani S. and Hakim Attar B. 2014. Agronomy and Industrial Processing of Sweet Corn and Baby Corn. Agricultural and natural resources education research press (TAC). Tehran, Iran, 174 pp (In Persian)
Jolli R.B., Nayak V.H., Boranayaka M.B. and Latha H.C. 2020. Effect of foliar application of zinc, boron and iron on seed yield and quality of sweet corn cv. Madhuri. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9(5): 914-919.
Mataei S., Amirnia R., Tajbakhsh M., and Abdollahi Mandulakani B. 2014. Effects of iron, zinc and manganese and method of their application on phonology, yield and grain quality of sweet corn. Journal of Crop Production and Processing, 4(11): 231-240 (In Persian)
Mohammadi Limaei A., Majidian M. and Mohsenabadi, GH. 2019. Effects of foliar application of zinc, boron and copper micronutrients on growth indices and yield of sweet corn. Journal of Plant Process and Function, 8(33): 431-448 (In Persian)
Mottaghi M. 2020. Sweet corn, a plant with a short growth period and low water consumption. Moravej, 3(2): 26-32 (In Persian)
Nourzadeh Haddad M., Mahdian M.H. and Malakouti M.J. 2012. Efficiency Comparison of Some Geostatistical Methods for Investigating Spatial Variability of Micro Nutrients in Agricultural Lands, Case Study: Hamadan Province. Water and Soil Science, 23 (1): 71-81 (In Persian)
Sadeghzadeh B. 2013. A review of zinc nutrition and plant breeding. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 13 (4): 905-927.
Shanker K., Misra S., Topwal M. and Singh V.K. 2019. A research review on use of micronutrient in fruit crops. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 8(8): 3014-3025.
Tehrani M.M. and Passandideh M. 2010. Mapping of micronutrients in irrigated land of Gilan, Mazandaran, Kermanshah, Hamedan, West Azarbiejan and Esfahan. Final Report of Project, Ratified Number: 14-10-10-8601-86003. Soil and Water Research Institute, 30 pp (In Persian)
Yousefpour A. and Farajzadeh E. 2018. Evaluation of micronutrient application at different growth stages on yield and yield components and grain quality of sweet corn. Journal of crop ecophysiology, 12(2): 287-302 (In Persian) | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 84 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 64 |