| تعداد نشریات | 14 |
| تعداد شمارهها | 175 |
| تعداد مقالات | 1,707 |
| تعداد مشاهده مقاله | 2,958,581 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,407,425 |
ارزیابی درصد و محتوای اسیدهای چرب در برخی از ارقام و ژنوتیپهای بادام( Prunus dulcis Mill.) | ||
| پژوهش های میوه کاری | ||
| دوره 9، شماره 2، اسفند 1403، صفحه 13-23 اصل مقاله (883.7 K) | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/rip.2023.54702.1280 | ||
| نویسندگان | ||
| فواد آقاجانی سنگتراشانی1؛ حسینعلی اسدی قارنه* 2؛ علی ایمانی3 | ||
| 1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران. | ||
| 2دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران. | ||
| 3دانشیار پژوهشکده میوه های معتدله و سرد سیری مؤسسه تحقیقات باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران. | ||
| چکیده | ||
| پژوهش حاضر با هدف بررسی درصد و ترکیب اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع روغن مغز بادام در ارقام و ژنوتیپهای A200، K14-24، K9-2، KD-8(48)، K16-30، A100-8-2، ربیع (Rabie)، روبی (Roby)، صبا (Saba) و سوپرنوا (Supernova) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. بر اساس نتایج، بیشترین وزن خشکمیوه بادام در رقم Rabie با میزان 4/3 گرم و کمترین وزن خشکمیوه در رقم Roby با میزان 1/80 گرم مشاهده شد. بیشترین درصد روغن مغز بادام در رقم صبا (63/50) و کمترین درصد آن در رقمهای K14-24 و Roby (بهترتیب 50/50 و 50/60) اندازهگیری شد. بیشترین میزان اسید بوتریک در رقم سوپرنوا (0/57%)، بیشترین میزان اسید پالمیتیک در رقم روبی Roby (%9/75) و بیشترین میزان اسید استئاریک و اسید پالمیتولئیک در رقم K9-2 (بهترتیب 2/80% و 0/96%) مشاهده شد. بیشترین درصد اسید هپتادکانوئیک در رقم ربیع (%0/51)، اسید لینولئیک در رقم روبی (%27/22) و اسید اولئیک در ژنوتیپ A100-8-2 به میزان (%76/78) مشاهده شد. در بین اسیدهای چرب، اسید بوتریک و اسید هپتادکانوئیک بیشترین درصد ضریب تغییرات را نشان داده و از تنوع بیشتری برخوردار بودند. با توجه به نتایج، روغن مغز ارقام مورد بررسی بادام، حاوی میزان قابل توجهی از اسیدهای چربغیراشباع شامل اسید اولئیک و اسید لینولئیک بودند که از نظر تغذیهای حائز اهمیت می باشد. رقم Saba به لحاظ دارا بودن بیشترین درصد روغن و رقم Roby به دلیل داشتن بیشترین مقادیر اسید لینولئیک در تجزیه خوشهای در گروههای جداگانهای قرار گرفتند. | ||
| کلیدواژهها | ||
| اسید لینولئیک؛ اسید اولئیک؛ اسید پالمیتولئیک؛ تجزیه خوشهای؛ روغن بادام | ||
| مراجع | ||
|
سپهوند، ع.، مؤمنپور، ع.، ایمانی، ع. و قاسمنژاد، م. 1392. ارزیابی برخی از ژنوتیپهای بادام در شرایط اقلیمی کرج. بهزراعی کشاورزی، 3: 77-101.
محمدپور، ن. 1397. بررسی تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپهای بذری بادام با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی و گردهافشانی والد مادری شاهرود 12 با استفاده و ژنوتیپهای انتخابی در شرایط آب و هوایی کرمانشاه. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه ملایر، 110 صفحه.
Abodoma, A.F., Shehata, M.M., Elsherif, N.S., Ammar, M.H. and Khar, K.A. 2017. Biodiversity assessment for some almond genotypes cultivated in Libya using SRAP and ISSR. Egyptian Journal of Genetics and Cytology, 46(2).
Al Juhaimi, F., Özcan, M.M., Ghafoor, K., Babiker, E.E. and Hussain, S. 2018. Comparison of cold-pressing and soxhlet extraction systems for bioactive compounds, antioxidant properties, polyphenols, fatty acids and tocopherols in eight nut oils. Journal of Food Science and Technology, 55: 3163-3173.
Alioto, T., Alexiou, K., Bardil, A., Barteri, F., Castanera, R., Cruz, F., Dhingra, A., Duval, H., Fernández i Martí, Á., Frias, L. and Galán, B. 2019. Transposons played a major role in the diversification between the closely related almond (Prunus dulcis) and peach (P. persica) genomes: Results from the almond genome sequence. bioRxiv, p.662676.
AOAC. 2000. Official methods of analysis of the AOAC. (17th ed.) Arlington, Virginia: AOAC, (Method: 969.33). Fatty Acids in Oils and Fats. Ardjmand, A., Piri, S., Imani, A. and Piri, Sh. 2014. Evaluation of morphological and pomological diversity of 62 almond cultivars and superior genotypes in Iran. Journal of Nuts, 5: 39-50.
Barreca, D., Nabavi, S.M., Sureda, A., Rasekhian, M., Raciti, R., Silva, A.S., Annunziata, G., Arnone, A., Tenore, G.C., Süntar, İ. and Mandalari, G. 2020. Almonds (Prunus dulcis Mill. DA webb): A source of nutrients and health-promoting compounds. Nutrients, 12(3): 672.
Barreira, J.C., Nunes, M.A., da Silva, B.V., Pimentel, F.B., Costa, A.S., Alvarez-Ortí, M., Pardo, J.E. and Oliveira, M.B.P. 2019. Almond cold-pressed oil by-product as ingredient for cookies with potential health benefits: Chemical and sensory evaluation. Food Science and Human Wellness, 8(3): 292-298.
Bottone, A., Montoro, P., Masullo, M., Pizza, C. and Piacente, S. 2018. Metabolomics and antioxidant activity of the leaves of Prunus dulcis Mill. (Italian cvs. Toritto and Avola). Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 158: 54-65.
Čolić, S.D., Akšić, M.M.F., Lazarević, K.B., Zec, G.N., Gašić, U.M., Zagorac, D.Č.D. and Natić, M.M. 2017. Fatty acid and phenolic profiles of almond grown in Serbia. Food Chemistry, 234: 455-463.
Cravotto, G., Boffa, L., Mantegna, S., Perego, P., Avogadro, M. and Cintas, P. 2008. Improved extraction of vegetable oils under high-intensity ultrasound and/or microwaves. Ultrasonics Sonochemistry, 15(5): 898-902.Csakvari, A.C., Lupitu, A., Bungău, S., Gitea, M.A., Gitea, D., Ţiţ, D.M., Copolovici, L., Nemeth, S. and Copolovici, D. 2019. Fatty acids profile and antioxidant activity of almond oils obtained from six Romanian varieties. Farmacia, 67(5):882-887.
Di Stefano, V., Pitonzo, R., Bartolotta, A., D'Oca, M.C. and Fuochi, P. 2014. Effects of γ-irradiation on the α-tocopherol and fatty acids content of raw unpeeled almond kernels (Prunus dulcis). LWT-Food Science and Technology, 59(1): 572-576.
Esquius, L., Segura, R., Oviedo, G.R., Massip-Salcedo, M. and Javierre, C. 2020. Effect of almond supplementation on non-esterified fatty acid values and exercise performance. Nutrients, 12(3): 635.
Fernandes, G.D., Gómez-Coca, R.B., Pérez-Camino, M.D.C., Moreda, W. and Barrera-Arellano, D., 2017. Chemical characterization of major and minor compounds of nut oils: almond, hazelnut, and pecan nut. Journal of Chemistry, 2017(1), p.2609549.
Ghasemi, M., Arzani, K., Hassani, D. and Ghasemi, S. 2010. Fatty acids composition of some selected walnut (Juglans regia L.) genotypes in Markazi province. Iranian Journal of Food Science and Technology, 7: 31 -37.
Gil Solsona, R., Boix, C., Ibáñez, M. and Sancho, J.V. 2018. The classification of almonds (Prunus dulcis) by country and variety using UHPLC-HRMS-based untargeted metabolomics. Food Additives and Contaminants: Part A, 35(3): 395-403.
Kesen, S., Amanpour, A. and Selli, S. 2018. Comparative evaluation of the fatty acids and aroma compounds in selected Iranian nut oils. European Journal of Lipid Science and Technology, 120(10): 1800152.
Li, K., Sinclair, A.J., Zhao, F. and Li, D. 2018. Uncommon fatty acids and cardiometabolic health. Nutrients, 10(10): 1559.
Maestri, D., Martínez, M., Bodoira, R., Rossi, Y., Oviedo, A., Pierantozzi, P. and Torres, M. 2015. Variability in almond oil chemical traits from traditional cultivars and native genetic resources from Argentina. Food Chemistry, 170: 55-61.
Martínez, M.L., Bordón, M.G., Bodoira, R.M., Penci, M.C., Ribotta, P.D. and Maestri, D. 2017. Walnut and almond oil screw-press extraction at industrial scale: Effects of process parameters on oil yield and quality. Grasas Aceites, 68: e216.
Martins-Noguerol, R., Cambrollé, J., Mancilla-Leytón, J.M., Puerto-Marchena, A., Muñoz-Vallés, S., Millán-Linares, M.D.C., Millán, F., Martínez-Force, E., Figueroa, M.E., Pedroche, J. and Moreno-Pérez, A.J. 2021. Influence of soil salinity on the protein and fatty acid composition of the edible halophyte Halimione portulacoides. Food Chemistry, 352, p.129370.
Melhaoui, R., Addi, M., Houmy, N., Abid, M., Mihamou, A., Serghini-Caid, H., Sindic, M. and Elamrani, A., 2019. Pomological characterization of main almond cultivars from the North Eastern Morocco. International Journal of Fruit Science, 19(4): 413-422.
Piravi‐Vanak, Z., Ghasemi, J.B., Ghavami, M., Ezzatpanah, H. and Zolfonoun, E. 2012. The influence of growing region on fatty acids and sterol composition of Iranian olive oils by unsupervised clustering methods. Journal of the American Oil Chemists' Society, 89(3): 371-378.
Rabadán, A., Álvarez‐Ortí, M., Gómez, R., de Miguel, C. and Pardo, J.E. 2018. Influence of genotype and crop year in the chemometrics of almond and pistachio oils. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98(6): 2402-2410.
Rasouli, M. and Imani, A. 2016. Effect of supplementary pollination by different pollinizers on fruit set and nut physicochemical traits of ‘Supernova’, a self-compatible almond. Fruits, 71(5): 299-306.
Wang, Q., Liu, F., Meng, J., Mao, J., Zhang, L. and Wang, J. 2021. Oil chemical traits of kernels of different almond cultivars from China. Food Science and Technology, 42, p.e27621.
Yildirim, A.N., Akinci-Yildirim, F., San, B. and Sesli, Y. 2016. Total oil content and fatty acid profile of some almond (Amygdalus communis L.) cultivars. Polish journal of food and nutrition sciences, 66(3): 173-178.
Zemour, K., Adda, A., Labdelli, A., Dellal, A., Cerny, M. and Merah, O. 2021. Effects of genotype and climatic conditions on the oil content and its fatty acids composition of Carthamus tinctorius L. seeds. Agronomy, 11(10): 2048. | ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 669 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 11 |
||