| تعداد نشریات | 14 |
| تعداد شمارهها | 175 |
| تعداد مقالات | 1,703 |
| تعداد مشاهده مقاله | 2,942,674 |
| تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,394,288 |
بررسی پاسخهای فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و میزان بیان ژن Ptcorp نارنگی ژاپنی و گریپ فروت رابی استار بر پایه نارنج به تنش سرما | ||
| پژوهش های میوه کاری | ||
| دوره 8، شماره 1، شهریور 1402 اصل مقاله (620.44 K) | ||
| نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
| شناسه دیجیتال (DOI): 10.30466/rip.2022.54004.1216 | ||
| نویسندگان | ||
| علی صالحی ساردویی* 1؛ مهدی شریفانی2؛ مصطفی خوشحال سرمست3؛ محمود قاسم نژاد4 | ||
| 1دانشجوی دکترای علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
| 2دانشیار علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
| 3استادیار علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران. | ||
| 4استاد گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، گیلان، ایران | ||
| چکیده | ||
| تنش دمای پایین، یکی از عوامل محیطی مهم محدودکننده در توسعه کشت و تولید مرکبات است. در این پژوهش تأثیر تنش دمای پایین بر شاخصهای بیوشیمیایی و فیزیولوژیک ژنوتیپ های نارنگی ژاپنی و گریپ فروت رابی استار روی پایه نارنج (نهال دو ساله) بررسی گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با اعمال تیمار دماهای پایین (4، 4- و 8-درجه سانتی گراد) بر دو رقم نارنگی ژاپنی و گریپ فروت رابی استار اجرا شد. مقایسه میانگین تیمارها نشان داد که بالاترین بیان نسبی ژن Ptcorp در دمای 4- درحه سلسیوس و بیشترین مقدار نشت یونی برگ و کمترین میزان رنگدانه کلروفیل a، کارتنوئید و کلروفیل کل در دمای 8- درجه سانتیگراد در گریپ فروت به دست آمد. محتوای رطوبت نسبی برگ با کاهش دما تا 8- درجه سانتی گراد کاهش یافت. بیشترین مقدار پراکسیداسیون لیپید (1/55 میکروگرم در گرم وزنتر برگ مالون دآلدئید) و فلاونوئید کل (30/42 میلیگرم کوئرستین در گرم بافت تازه برگ) نیز در دمای 4- درجه سانتی گراد در گریپ فروت بدست آمد. بیشترین میزان فعالیت آنزیم های کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و سوپر اکسید دیسموتاز به ترتیب با میانگین 36/36 میکرومولار بر گرم وزن تازه در دقیقه، 59/3 واحد آنزیمی در میلی گرم وزن تازه و 161/3 میکرومول بر گرم وزن تازه، در نارنگی، گریپ فروت و نارنگی در دمای 8- درجه سانتی گراد حاصل شد. گیاهچه نارنگی ژاپنی بر روی پایه نارنج تا دمای 8- درجه سانتی گراد در طی مرحله سازگاری (به دمای پایین) آثار تخریبی نداشت، به طوری که نهالها پس از اتمام مرحله تیمار و بازگشت از تنش یخبندان به رشد عادی خود برگشتند، لیکن در گریپ فروت رابی استار در دمای 8- درجه سانتیگراد اغلب برگها علایم تخریبی چون جمع شدن برگ را نشان دادند. | ||
| کلیدواژهها | ||
| ارقام مرکبات؛ بیان ژن؛ تحمل پذیری؛ پایداری غشا؛ فعالیت آنزیم های آنتی آکسیدانی؛ ریل تایم | ||
| مراجع | ||
|
| ||
|
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,583 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 809 |
||